6 жовтня: народний календар і астровісник

6 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Предтечі – чи час тулитися до печі; чи криється істина в вині та в чиїй зоряній криївці нині Місяць. 

Noroc! Так лунає привітання по-молдавськи. Сьогодні в Молдові – день вина. Ще й не який-небудь, а Національний, адже вино для Молдови те саме, що й пшениця для України. Молдавські вина експортуються до 63 країн світу. Ще донедавна майже 85% молдавського вина споживала Росія, але торговельні війни, які влаштовували час від часу росіяни, змусили молдаван до переорієнтації й тепер переважна більшість експорту йде на ринки ЄС і навіть до Китаю. Молдавани жартують, що якби кожен китаєць купував по пляшці їхнього вина, то вони б зажили не згірше за мешканців ОАЕ. До речі, парламент Молдови нещодавно ухвалив нову редакцію закону «Про вино і виноград», згідно з яким вино вже не вважається алкогольним напоєм.

Сьогодні за церковним календарем відзначається зачаття Івана Предтечі. У цей день намагалися нічого не заготовляти на зиму, бо почорніє. Дівчата й жінки з цього дня бралися за рукодільництво – пряли, ткали, вишивали. Холоднеча наступала, глобального потепління теж не було, тому  «опалювальний» сезон у наших пращурів починався раніше нашого. З цього приводу існувала й приказка: «На Предтечі тулися до печі». Нині ж навіть ще не у всіх киян гаряча вода у кранах є. Як казав Дональд Туск за часів свого прем’єрства, «Досить, щоб була гаряча вода в крані, а решта додасться». Дещо спірне і надто мінімалістичне твердження, але дещиця правди в ньому все ж таки мабуть є.

День Ангела сьогодні в Івана, Інокентія, Єлени (Олени).

27-ий місячний день, Місяць у криївці у Діви, тож стрілка зоряного компасу вказує нам напрямок на цілком земні чесноти: діловитість, практичність і розважливість. Не варто кидатися з дощу та під ринву, встрявати у сумнівні авантюри – натомість ліпше доводити розпочаті справи до логічного кінця і нехай результат вас неодмінно порадує. Сьогодні не гріх буде посмакувати винця за дружньою бесідою і під гарну музику, але в міру. Як там писав класик: «Любиш, брате, чарку, живо / Дякуй богу і за се! / Лучше хто п’є мід і пиво / Ніж хто братню кровцю ссе». Так-то…

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 –  -3,4, а найтеплішим у 1966 – +25,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-