Календар на всю голову. 6 жовтня

Календар на всю голову. 6 жовтня

Укрінформ
Цього разу в американському лексиконі з'явилося слово «джаз», а київське «Динамо» виграло Суперкубок УЄФА.

6 жовтня 1459 року в Нюрнберзі, Німеччина, народився Мартін Бегайм - німецький вчений, купець і мореплавець, який тривалий час знаходився на португальській службі. Саме він створив, найстаріший зі збережених до наших днів, глобус відомий під назвою Земне яблуко (1492).

Картина Фра Бартоломео
Картина Фра Бартоломео

6 жовтня 1517 року у Флоренції, Італія, помер Фра Бартоломео - італійський художник, представник Високого Відродження, один з видатних представників флорентійської школи живопису.

6 жовтня 1648 року козацько-селянське військо під проводом Богдана Хмельницького розпочало штурм Львова. В кінці вересня в місто стікалися втікачі з-під Пиляви, які 29 вересня обрали Івана Вишневецького - регіментарем, а Миколу Остророга - його заступником. Для захисту Львова залишилося 4,4 тис. осіб, решта (13,5 тис.) пішли. У найкоротші терміни городяни зібрали 900 тис. злотих і велику кількість коштовностей для захисників. Але Вишневецький і Остророг разом з солдатами і цінностями покинули місто Лева. Оборона практично беззахисного міста лягла на бургомістра Мартіна Гросвайєра. 6 жовтня татари і окремі українські підрозділи атакували околиці міста, 8 жовтня підійшли основні сили Богдана Хмельницького. 9 жовтня почалися бої за міські укріплення, а на наступний день полк Максима Кривоноса атакував Високий Замок, який вдалося взяти 15 жовтня.

6 жовтня 1790 року для широкого загалу швейцарський ювелір з Женеви Якоб Швепп продемонстрував процес виготовлення штучної мінеральної води. Справа заладилася, і він заснував компанію «J.Schweppes & Со». У 1831 році, згідно з привілеєм короля Вільгельма IV, ця фірма стала постачальником газованих напоїв до королівського двору Великобританії. Але в 1834 році «J.Schweppes & Со» була викуплена у спадкоємців Швепп англійцями Джоном Кемпом-Велчем і Вільямом Евіллом, але зберегла в назві ім'я творця-засновника і заснованої ним торговельної марки.

6 жовтня 1829 року у перший пробний пробіг від Манчестера до Ліверпуля відправився паровоз «Ракета» («Rocket») - побудований англійськими винахідниками, батьком і сином Джорджем і Робертом Стефенсонами. Із ранніх локомотивів цей став найвідомішим, причому багато в чому тому, що по-перше вона виграла єдині в своєму роді змагання паровозів - «Рейнхільські випробування» («Rainhill Trials»), а по-друге - це був перший в світі паровоз з трубчастим паровим котлом. Надалі така конструкція котла стала застосовуватися на всіх випускаючих паровозах.

6 жовтня 1864 року в селі Деньги, Полтавської губернії (нині - Черкаська область) народився Сергій Шелухін - український громадсько-політичний діяч, публіцист, письменник, міністр судових справ УНР.

6 жовтня 1866 року в американському штаті Огайо було здійснено перше в історії пограбування поїзда. В той день зграя братів Рено (Френк, Джон, Саймон, Клінтон і Вільям) зупинила склад і викрала понад $10 тис.

Ле Корбюзьє
Ле Корбюзьє

6 жовтня 1887 року в місті Ла Шо-де-Фон, Швейцарія, народився Ле Корбюзьє (Шарль-Едуар Жаннере-Грі) - французький архітектор швейцарського походження, піонер архітектурного модернізму і функціоналізму, представник архітектури інтернаціонального стилю, художник і дизайнер.

6 жовтня 1876 року в селі Пальчик (тепер - Катеринопільського району Черкаської області) народився Сергій Єфремов - український громадсько-політичний і державний діяч, літературний критик, історик літератури, академік Української академії наук (1919), віце-президент ВУАН (1922), член наукового товариства імені Т. Г. Шевченка у Львові, публіцист, один з творців української журналістики. Цей мислитель брав участь в розробці концепції української державності, української національної культури і освіти. Як автор, він надрукував приблизно десять тисяч публіцистичних і наукових статей, включаючи монографічні нариси, присвячені творчості Марка Вовчка, Тараса Шевченка, Івана Франка, Михайла Коцюбинського, Івана Нечуя-Левицького, Івана Карпенка-Карого та Панаса Мирного.

Нічне кабаре «Мулен Руж»
Нічне кабаре «Мулен Руж»

6 жовтня 1889 року в Парижі, біля підніжжя Монмартра, відкрилося нічне кабаре «Мулен Руж» («Moulin Rouge», «Червоний млин»), на сцені якого вперше був виконаний канкан. На ті часи вкрай непристойний танець здійснив справжній переворот в уявленні людей про нічні розваги. Прийшовши сюди, в елітний заклад приголомшував інтер'єр - химерні комбінації старовинного і антикварного з модерном і сюрреалізмом, східного з європейським. Початок роботи розважального закладу було приурочено до Всесвітньої виставки і завершення будівництва Ейфелевої вежі.

6 жовтня 1889 року в місті Л'Іль-Адам, Франція, помер Жюль Дюпре - французький художник, один з найбільших представників барбізонської школи. Вважається засновником сучасного французького пейзажу. У 1867 році на Всесвітній виставці він представив 12 картин. Після цього тривалий час художник не виставляв свої твори - аж до Національної виставки, де можна було побачити вісім нових його робіт. Дюпре було присвоєно звання офіцера ордена Почесного легіону.

6 жовтня 1910 року у місті Кам'янка-Струмилова (нині - Львівська область) народився Роман Кравчук - один з керівників українського визвольного руху, член Проводу ОУН (бандерівців), заступник голови Проводу Організації Українських Націоналістів (бандерівців) і крайовий провідник ОУН на західноукраїнських землях, Голова Президіальной Колегії УГВР.

6 жовтня 1914 року у місті Ларвік, Норвегія, народився Тур Геєрдал - норвезький етнограф, археолог, натураліст, мандрівник, письменник, автор багатьох книг.

6 жовтня 1917 року в американському лексиконі з'явилося слово «джаз». У «Літературному дайджесті» це слово було описано як музика «яка викликає у людей бажання трястися, стрибати і корчитися».

6 жовтня 1918 року у часи гетьмана Павла Скоропадського урочисто відкрився перший державний український університет у Києві.

6 жовтня 1926 року у Львові помер Володимир Гнатюк - український етнограф і фольклорист, лінгвіст, літературознавець, мистецтвознавець, перекладач, громадський діяч. Академік Всеукраїнської академії наук (ВУАН, 1924), член Чеської академії наук, словесності і мистецтв (1905) і Віденської Академії наук.

 «Співак джазу»
«Співак джазу»

6 жовтня 1927 року в Нью-Йорку відбулася прем'єра першого звукового фільму, випущеного кінокомпанією «Warner Brothers Production». Стрічка мала назву «Співак джазу» («Jazz Singer»), її зняв режисер Алан Кросленд. Картина мала величезний успіх і принесла компанії прибуток в $7,6 млн. Одну з головних ролей у фільмі зіграв харизматичний співак і актор Ел Джолсон.

6 жовтня 1928 року у Львові на базі семінарії зусиллями графа і митрополита Андрія Шептицького була створена Греко-Католицька Богословська Академія. Першим ректором був призначений Йосип Сліпий. Об'єднавши навколо себе частину західноукраїнської інтелігенції, Академія стала центром богословських і філософських наук. На території тодішньої Польщі це був єдиний вищий український навчальний заклад. За декаду існування Академія значно розрослася: відкрилися нові факультети, кафедри, професорський склад збільшився до 40 осіб. У 1944 році Академія була закрита, а викладацький склад емігрував, був репресований або припинив викладацьку діяльність.

6 жовтня 1938 року в місті Винники, Львівської області, помер Володимир Левицький - український письменник і громадський діяч, видавець, літературознавець, почесний член товариства «Просвіта» (1925), дійсний член НТШ (1926).

З 5-го на 6 жовтня 1948 року в місті Ашгабаті скоїлося одне з найпотужніших землетрусів у світі з магнітудою 7,3 за шкалою Ріхтера. Його осередок був розташований на глибині в 18 км - практично прямо під містом, що спричинило за собою величезні людські жертви: 110 тисяч осіб. Відтепер в Туркменістані в цей День відзначається День поминання.

6 жовтня 1949 року в місті Сінт-Ніколас, Аруба, народився Роберто Альфонсо («Боббі») Фаррелл - голландський діджей, танцюрист, бек-вокаліст, більш відомий як учасник групи «Boney M».

6 жовтня 1960 року в Нью-Йорку, США, відбулася прем'єра фільму «Спартак» («Spartacus») режисера Стенлі Кубрика, де головну роль виконав Кірк Дуглас. При бюджеті в $12 млн в світовому прокаті історична драма зібрала $90 млн.

6 жовтня 1971 року в Києві народився Вадим Гутцайт - український фехтувальник, олімпійський чемпіон (1992, Барселона).

6 жовтня 1975 року у другому матчі з рахунком 2:0 (перший 1:0) київське «Динамо» виграло Суперкубок УЄФА у ФК «Баварія» (Мюнхен).

6 жовтня 1981 року снайпером терористичної групи ісламських фундаменталістів під час параду в Каїрі був застрелений Анвар Садат - єгипетський державний і військовий діяч, 3-й президент Єгипту (1970-1981), маршал (мушір, 1973).

6 жовтня 1989 року в місті Неї-сюр-Сен, Франція, померла Бетті Девіс - відома американська кіноактриса. У 1999 році Американський інститут кіно поставив її на друге місце в списку найвидатніших актрис в історії Голлівуду. Перша людина в історії світового кінематографа номінована на 10 премій «Oscar». Вона була неповторна в картинах «Все про Єву», «Що сталося з Бебі Джейн?», «Смерть на Нілі», «Тихіше ... тихіше, мила Шарлотта»,«Маленькі лисички». За стрічки «Небезпечна» (1936) і «Джезебель» (1938) актриса була відзначена двома статуетками «Оскар».

6 жовтня 1996 року третій студійний альбом - «Pies descalzos, suenos blancos» («Босі ноги, високі мрії») став проривом для молодої колумбійської співачки Шакіри, як на батьківщині, так і на обох американських континентах.

Елвіс Преслі
Елвіс Преслі

6 жовтня 2002 року покійний король рок-н-ролу Елвіс Преслі знову зійшов на найвищу сходинку в американському чарті з альбомом-збіркою «Elvis 30 # 1 Hits».

6 жовтня 2007 року по результатам опитування неймовірно успішний кліп «Bohemian Rhapsody» (1975) британської супергрупи «Queen» був названий найкращим кліпом Великобританії. Тим часом, ролик був знятий за три години, а бюджет його склав £3,5 тис.

6 жовтня 2014 року в Києві помер Павло Муравський - видатний український хоровий диригент і педагог, народний артист України, лауреат Шевченківської премії, професор Національної музичної академії імені П. І. Чайковського, почесний академік Національної Академії мистецтв України, Герой України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-