21 вересня: народний календар і астровісник

21 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні друга Пречиста, «осенини» і свято Рожаниці; кого візьме нечиста і розрізняймо істину від дурості.  

В останні теплі дні осені святкуємо Різдво Пресвятої Богородиці, яке в народі називали другою Пречистою, або «осениною». Різдво Богородиці святкується ще з ІV століття й розпочинає річний церковний цикл дванадесятих (головних) свят.

Зазвичай на другу Пречисту було заведено просити Богородицю про сприяння бездітним жінкам в народженні дитини. У давнину воно так і називалося – святом Рожаниці – і було жіночим родинним і родильним святом. У деяких регіонах України його ще називали «бабським святом». Дітям забороняли ходити польовими та лісовими дорогами, бо «на них вужі сушаться». З цього дня (деінде з Семена) вже можна було засилати сватів (весілля справляли тільки з Покрови). Для пасічників це був останній термін підготовки (утеплення) вуликів на зиму, а власники овець удруге завершували їх стрижку. До другої Пречистої вже годилося повністю викопати бульбу («Пречиста, - казали з цього приводу, - картопля чиста») і засіяти землю житом, бо «Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає». «Прийшла перша Пречиста – одягла природа намисто, прийшла друга Пречиста – взяла комара нечиста, прийшла третя Пречиста – стала діброва безлиста». Насолоджуймося останніми теплими днями, адже вже з неділі очікується суттєве зниження температури й дощі.

Іменинники нині Марія, Іван, Георгій, Софія.

12/13 місячні дні. Сьогодні саме той день, коли щось таємне може стати явним, тож не проґавте миті одкровення! Щирі молитви (особливо жіночі, материнські), теж будуть почуті, адже небо цього дня «відкрите». Маємо вивести всі погано контрольовані бажання, а також стихійно-емоційні пориви за межі нашого раціонального буття – розчистити, так би мовити, майданчик для реалізації надзвичайно виважених і мудрих дій. Розбудовуймо «раціо» і позбавляймося будь-яких сумнівних «істин», особливо тих, які нам намагаються нав’язати. Грубо кажучи, вчімося розрізняти істину від дурості. Сьогодні можуть прояснитися деталі певної ситуації, яка давно вас цікавила.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902, – 0,7 а найтеплішим у 1932 – +28,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-