Прем’єри щотижня: голова Держкіно анонсував 18 нових фільмів

Прем’єри щотижня: голова Держкіно анонсував 18 нових фільмів

Укрінформ
В другому півріччі 2018 року майже кожного тижня відбувається прем'єра українського фільму.

Про це сказав голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко під час медіадискусії на VIII міжнародному медіафорумі Kyiv Media Week, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цієї осені кінопрем'єри відбуваються кожного вікенду - завдяки, в першу чергу, державній підтримці. В другій половині року маємо прем'єри 18-ти повнометражних фільмів, з них держава підтримала 16", - сказав голова Держкіно.

Він додав, що український кінематограф нині розвивається в цілком європейському контексті, оскільки близько третини проектів, які були підтримані, створюються в європейській коопродукції. Ще одним з важливих факторів, за його словами, є розширення географічного кола партнерів.

"В першу чергу найбільш перспективними зараз видаються представники канадської кіноіндустрії. З урядом Канади ми вже на завершальному етапі в плані фіналізації міжурядової угоди про спільне аудіовізуальне кіновиробництво. Для нас також важливо досягти рамкових юридичних міжнародно-правових домовленостей з Китаєм, бо це на сьогодні найбільший ринок у світі", - зазначив Іллєнко.

Читайте також: На українське кіно наступного року треба щонайменше 2,6 мільярда — Мінкультури

Водночас він окреслив найбільші нинішні проблеми галузі.

"Одна з них - та, що для індустрії найбільше потрібні системність і прогнозованість у державній підтримці, оскільки саме це дає можливість розраховувати план дій хоча б на подальші пару років. Без того, що індустрія буде бачити обсяги підтримки, способи її надання хоча би на кілька років вперед, говорити про ефективне партнерство з приватними інвесторами неможливо", - підкреслив голова Держкіно.

Ще один виклик, за його словами, полягає в тому, що за останні роки багато зусиль спрямували лише на підтримку виробництва кіно, але не на відповідну освіту.

"Для того, щоб кіноіндустрія розвивалася і в перспективі могла вийти на той рівень розвитку, коли вона не буде настільки залежати від державної підтримки, треба підтримувати інші ланки. І найбільш критичним моментом є освіта. Йдеться не про практики, не про те, як побудувати навчальну програму, а про те, що сьогодні проблема нашої кіношколи - в побутовому плані... Треба спрямувати фінансові ресурси на забезпечення освіти. Кеш-рібейти - це також питання, яке найбільш часто звучить на кожній презентації української кіноіндустрії за кордоном. І це є зараз тією обставиною, яка дуже сильно понижує нашу конкурентоздатність на міжнародному ринку в боротьбі за реальні гроші, за прихід сюди людей, які будуть знімати тут кіно, використовувати наші ресурси, наші локації, створювати робочі місця", - сказав голова Держкіно.

Також він наголосив, що надзвичайно важливо підтримувати розвиток мережі кінопрокату, тобто кінотеатрів.

"Бо марно говорити про якийсь бізнес, про економіку, про інвестиції, коли в країні є 513 кінозалів, розміщених у 170 кінотеатрах, які розташовані в основному в Києві й інших мегаполісах", - підкреслив Іллєнко.

Голова Держкіно закликав кіноспільноту об'єднати зусилля для того, щоб адвокатувати в бюджеті 2019 року витрати на всі ці вкрай необхідні речі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-