Експерт спростувала міф про

Експерт спростувала міф про "безпечні вейпи"

Ексклюзив
Укрінформ
Електронні сигарети містять шкідливі речовини та можуть спричиняти розвиток небезпечних захворювань, зокрема онкологічних. Ці засоби також не допомагають відмовитися від куріння тютюну.

Про це у коментарі Укрінформу розповіла фахівець з профілактики споживання тютюну та алкоголю Центру громадського здоров'я МОЗ України Катерина Римаренко.

"Зараз існує дуже багато міфів, пов'язаних із електронними сигаретами, через те що індустрія намагається дуже активно просувати свій продукт на ринку. Відповідно, створюється імідж чогось крутого та нешкідливого для здоров'я порівняно з сигаретами. Але хочу підкреслити, що ризики для споживачів електронних сигарет є і вони дуже небезпечні для здоров'я не лише самих курців, а й оточуючих. Всесвітня організація охорони здоров'я та МОЗ України не рекомендують використовувати ці продукти. У світі практично немає достовірних даних щодо того, що електронні сигарети безпечні. Також вони й не є засобом, що допомагає відмовитися від тютюнокуріння", - наголосила Римаренко.

Вона також спростувала думку, що так звані вейпи не містять нікотину та є безпечними.

"Вони завдають шкоду організму. До складу електронних сигарет (якщо говорити про стандартний "класичний" склад) входить гліцерини та поліпропіленгліколь. Самі по собі ці речовини не є надто шкідливими для організму (хоча можуть спричиняти у деяких людей алергічні реакції). Але, крім цих двох складових, переважна більшість електронних сигарет із нікотином (наркотичною речовиною, що зумовлює звикання та залежність), є різноманітні ароматизатори, що містять багато хімічних речовин, зокрема формальдегіди, акреламід. Вони не є безпечними", - зазначила фахівець.

За її словами, вейп діє на організм за принципом інгалятора - людина вдихає пару. "Але, якщо ми щодня робитимемо інгаляцію, це так само не є безпечним для організму, бо пароподібні речовини подразнюють дихальні шляхи, утворюються так звані попкорнівські легені, руйнується частина легень. Людина стає сприйнятливішою для різноманітних вірусів та хвороб, надто легеневих", - наголосила Римаренко.

Читайте також: В Україні немає контролю, що продають під виглядом е-сигарет — експерт

Крім того, додала вона, під час медичних досліджень виявлено, що куріння електронних сигарет може спричинювати розвиток онкологічних хвороб.

"На сьогодні ми не маємо жодних підстав говорити, що куріння електронних сигарет є безпечною альтернативою курінню звичайних сигарет", - підсумувала фахівець.

Фото з сайту ex-news.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-