Календар на всю голову. 16 вересня

Календар на всю голову. 16 вересня

Укрінформ
Цього дня в опитуванні англійського музичного журналу «New Musical Express» титул кращої групи року дістався «Led Zeppelin», а Арнольд Шварценеггер отримав американське громадянство

16 вересня 1406 року помер Кипріян - святитель, митрополит Київський і всієї Русі, письменник, редактор, перекладач і книжник.

16 вересня 1651 року в Білій Церкві спалахнуло повстання козаків незадоволених умовами перемир'я з Польщею.

Габріель Даніель Фаренгейт
Габріель Даніель Фаренгейт

16 вересня 1736 року в Гаазі, Нідерланди, помер Габріель Даніель Фаренгейт - польсько-німецький хімік і фізик, який першим використав ртуть у термометрі, винахідник шкали Фаренгейта. Одиниця виміру температури градус Фаренгейта (° F) була названа на його честь.

16 вересня 1782 року за затвердження документів вперше була поставлена «Велика печатка» уряду США. За розпорядженням Франкліна Рузвельта в 1935 році зображення «Великої печатки» розмістили на банкноті в один долар у вигляді усіченої піраміди на вершині якої - око в трикутнику.

16 вересня 1887 року в Парижі народилася Надя Буланже - французький композитор, музичний педагог, диригент і піаністка. Після смерті сестри Лілі в 1918 році вона залишила творчість, цілком присвятивши себе викладанню і пропаганді музики. Починаючи з 1920 року, педагог викладала в Нормальній школі музику, потім - в Американській консерваторії у Фонтенбло та інших установах.

Мерседес Еллінек
Мерседес Еллінек

16 вересня 1889 року у Відні народилася Мерседес Еллінек, 12-річна дочка австрійського підприємця Еміля Еллінека, на честь якої в 1901 році був названий автомобіль - «Mercedes 35 HP». Її батько був віце-консулом Австро-Угорщини в Ніцці і одночасно представником автомобільної фірми «Даймлер» у Франції.

16 вересня 1893 року в Пуштатурпашто, Австро-Угорщина, народився Олександр Корда (власне: Шандор Ласло Келлнер) - англійський кінорежисер угорського походження і продюсер, виходець з Угорщини, найбільш впливовий діяч британської кіноіндустрії напередодні II Світової війни. У 1942 році Корд став першим кінорежисером, зведеним в лицарство Британської імперії. Він поставив культові картини: «Приватне життя Генріха VIII», «Приватне життя Дон Жуана», «Рембрандт», «Чотири пера», «Леді Гамільтон» і «Ідеальний чоловік».

16 вересня 1898 року у Полтаві народився Всеволод Кармазин-Каковський - український архітектор, мистецтвознавець і графік. Випускник Одеського художнього інституту. Викладав мистецтво в Одесі, Яссах, Румунії та Римі. Автор численних праць з українського мистецтва. Він досліджував пам'ятки народної архітектури Поділля, Київщини та Чернігівщини.

16 вересня 1902 року в селі Довгалівське (нині - Троїцьке), Київської губернії, народився Федір Бурлака - український письменник, автор історичних повістей і романів про минуле українського народу.

16 вересня 1908 року у Флінті, Мічиган, Вільям Дюран заснував фірму «General Motors», як холдингову компанію для автомобілів марки «Buick».

16 вересня 1909 року в селі Карлове (нині – Прутівка, Івано-Франківської області) народився Іван Кейван - український графік, живописець і мистецтвознавець. Він брав участь в діяльності Асоціації незалежних українських митців і Союзу українських образотворчих митців.

16 вересня 1914 року 2500 січових стрільців українського добровольчого легіону в складі австро-угорської армії присягнули на вірність боротьбі за визволення України.

16 березня 1921 року в Катеринославі (нині - Дніпро) помер Адріан Кащенко - український письменник, автор прозових творів про Запорізьку Січ. Його перу належать розповіді: «Запорожська слава», «На руїнах Січі», «Подорож на пороги», повісті «З Дніпра на Дунай» і «Зруйноване гніздо», в яких показана трагічна доля козацтва після знищення Запорізької Січі. Він створив галерею портретів національних героїв України у творах: «Над Кодацьким порогом» (гетьман Іван Сулима), «Гетьман Сагайдачний», «Кость Гордієнко-Головко - останній лицар Запорожжя».

Лі Куан Ю
Лі Куан Ю

16 вересня 1923 року в Сінгапурі народився Лі Куан Ю - сінгапурський державний політичний діяч, перший прем'єр-міністр Республіки Сінгапур (1959-1990), один з творців сінгапурського «економічного дива».

16 вересня 1924 року в Нью-Йорку народилася Лорен Беколл - американська актриса, дружина актора Хамфрі Богарта, двоюрідна сестра президента Ізраїлю Шимона Переса. Одна з найбільших кінозірок запам'яталася по фільмах «Вбивство в Східному експресі», «У дзеркала два обличчя»,«Як вийти заміж за мільйонера», «Чорна смуга».

16 вересня 1925 року поблизу Итта-Бена (Міссісіпі, США) народився Бі Бі Кінг - знаменитий американський блюзовий гітарист, співак, автор пісень. Однією з його найбільш знаменитих композицій є «The Thrill Is Gone» (1969). Гучне схвалення критиків і широка популярність принесли йому славу найбільш шанованого, успішного, впізнаваного блюзмена не тільки в США, але і по всьому світу. За результатами проведеного в 2011 році журналом «Rolling Stone» опитування блюзмен знаходиться №6 у списку «100 кращих гітаристів всіх часів».

16 вересня 1927 року в Нью-Йорку народився Пітер Фальк - американський актор, продюсер, режисер, сценарист. Він знявся у фільмах «Великі перегони», «Небо над Берліном», «Коломбо: Смертельний номер», «Коломбо: Припис - вбивство» і «Коломбо: Старий портвейн».

16 вересня 1947 року в Києві народився Валерій Марченко - український правозахисник, літературознавець і перекладач. З 1970 року він був співробітником газети «Літературна Україна», за сумісництвом викладав українську мову і літературу в київській середній школі.

16 вересня 1952 року в Скенектаді (шт.Нью-Йорк, США) народився Міккі Рурк - американський актор. Свого часу він був неперевершений в картинах «Місто гріхів», «Бійцівська рибка», «Баффало 66», «Серце ангела» і ін.

16 вересня 1956 року в Метачені (Нью-Джерсі, США) народився Девід Копперфільд (справжнє ім'я - Девід Сет Коткін) - американський фокусник, ілюзіоніст і гіпнотизер, відомий своїми видовищними фокусами з оригінальними коментарями. Він також відомий під прізвиськом «Давіно».

16 вересня 1966 року в Нью-Йорку оперою «Антоній і Клеопатра» («Antony And Cleopatra»), Семюела Барбера, відкрилася нова будівля «Metropolitan Opera».

16 вересня 1967 року в Києві помер Павло Тичина - відомий український поет, перекладач.

16 вересня 1968 року в Нью-Йорку народився Марк Ентоні - американський актор, сценарист, продюсер і співак. Він запам'ятався в картинах «Гнів», «Шлях Карліто», «Воскрешая мерців» і «Хакери».

«Led Zeppelin»
«Led Zeppelin»

16 вересня 1970 року в опитуванні англійського музичного журналу «New Musical Express» титул кращої групи року дістався «Led Zeppelin». Вони також перемогли і в опитуванні читачів газети «Melody Maker». До цього дня сім років поспіль кращим колективом Великобританії незмінно називали «The Beatles».

16 вересня 1974 року в Лондоні народився Ед Стоппард - англійський актор, який запам'ятався за стрічками «Піаніст», «Молодість», «Повернення в Брайдсхед», «Мушкетери» (серіал), «Осколки».

16 вересня 1977 року в Парижі померла Марія Каллас - відома американська оперна співачка грецького походження.

16 вересня 1983 року актор Арнольд Шварценеггер отримав американське громадянство. До США молодий австрійський культурист переїхав ще в 1968 році. У 1969 році Арні під псевдонімом Арнольд Стронг дебютував у фільмі «Геркулес в Нью-Йорку». Малобюджетну картину не помітили, але вже за другу роль в картині «Залишайся голодним» - австрієць отримав «Goldeb Globe», як кращий дебютант. У 1984 році як повноправний американський громадянин, Арнольд Шварценеггер з'явився на екрані Термінатором. Ця робота принесла йому світову популярність.

16 вересня 1984 року в Кутаїсі, Грузія, народилася Кеті Мелуа - британська співачка з грузинським корінням. У 2012 році вона випустила п'ятий студійний альбом «Secret Symphony», що включив в себе оркестрові версії відомих пісень різних років і ряд авторських треків. Солістка співпрацює з невеликою звукозаписною компанією «Dramatico» під керівництвом відомого музиканта і композитора Майка Батта, який є автором її багатьох пісень.

16 вересня 1987 року був підписаний Монреальський міжнародний протокол про речовини, що руйнують озоновий шар Землі («The Montreal Protocol Оn Substances That Deplete Тhe Ozone Layer»). Документ набув чинності з 1 січня 1989 року. В той день в Монреалі 24 країни ратифікували документ, закликавши інші країни до 2000 року припинити випуск хімічних речовин, що загрожують знищити озоновий шар, що захищає Землю.

16 вересня 1993 року в Кривому Розі, Дніпропетровської області, помер Василь Коваленко - український поет, журналіст, профспілковий діяч.

16-18 вересня 1994 року в Києві відбувся перший з'їзд мусульман України, організований з ініціативи Духовного управління мусульман України. Муфтієм України делегати обрали Ахмеда Таміма.

16 вересня 1994 року в Києві помер Олександр Ільченко - український письменник, сценарист, член Спілки письменників України. Автор дивного роману з народних вуст «Козацькому роду нема переводу, або Козак Мамай і чужа жінка», повісті «Петербурзька осінь», п'єси «Завтра вранці», сценаріїв художнього фільму «Роман і Франческа» (1961) і документальної стрічки «Шахтарі Донбасу» (1950).

16 вересня 1996 року в США був заарештований студент Кевін Митник, який проник в комп'ютерну мережу Пентагону. Він пробув за гратами 12 місяців, а потім ще три роки провів під наглядом. Митник продовжив зламувати мережі, і йому вдалося втекти. Три роки він переховувався, використовуючи клоновані стільникові телефони.

16 вересня 1997 року міністра закордонних справ України Геннадія Удовенка було обрано головою 52-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Рік, в якому головував Удовенко, увійшов в історію як «сесія реформ». Була схвалена програма реформування ООН, запропонована генеральним секретарем Кофі Аннаном, що дало імпульс широкому оновленню міжнародної організації.

16 вересня 1998 року в Парижі відбулася довгоочікувана прем'єра мюзиклу «Собор Паризької Богоматері» («Notre-Dame de Paris») композитора Ріккардо Коччанте і поета Люка Пламондона. За вісім місяців до прем'єри вийшов диск «Нотр-Дам де Парі» з 16-ю піснями з вистави. До прем'єри диск встиг зайняти високі позиції у всіляких музичних чартах і навіть виграти кілька музичних нагород.

16 вересня 2000 року в 22 години 20 хвилин керівник проекту «Українська правда» Георгій Гонгадзе вийшов з будинку на бульварі Лесі Українки і зник. 20 вересня співробітники «Української правди» почали акцію «Знайти журналіста!».

16 вересня 2000 року під час авіашоу, на аеродромі київського заводу «Авіант», на спортивному літаку Як-52 розбився перший заступник міністра внутрішніх справ України, координатор комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України Леонід Бородіч.

16 вересня 2001 року в Києві помер Леонід Осика - український режисер, сценарист. З 1965 року він працював на Київській кіностудії імені О.П.Довженка разом з Сергієм Параджановим, Юрієм Іллєнком та ін. Вони представляли собою «школу українського поетичного кіно». У 1990-1993 рр. Леонід Осика був секретарем правління Спілки кінематографістів України. Вибрана фільмографія: «Камінний хрест», «Захар Беркут», «Тривожний місяць вересень» і ін.

16 вересня 2016 року в Саффолку (шт. Нью-Йорк) помер Едвард Олбі - американський драматург, п'ятикратний лауреат Пулітцерівської премії. У 1996 році він отримав нагороду Центру Джона Кеннеді за плідно прожите життя, а в 1997 році президент США Білл Клінтон вручив йому Національну медаль за досягнення в галузі мистецтва. Драматург написав п'єси: «Хто боїться Вірджинії Вулф?», «Що трапилося в зоопарку», «Смерть Бессі Сміт» та ін. Едвард Олбі не приховував своєї гомосексуальності. Його супутник життя, Джонатан Томас, помер в 2005 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-