7 вересня: народний календар і астровісник

7 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Варфоломія; шукаємо найбільший гриб і не чухаємо те, що свербить.

Сьогодні апостола від 70-ти Тита,  єпископа Критського, який був учнем апостола Павла і перенесення мощей святого апостола Варфоломія – одного з перших учнів Христа. Він загинув страшною мученицькою смертю у Вірменії. На іконах Варфоломія зображують у білому вбранні з золотим ножем у руці. Мощі святого покояться в соборі святого Варфоломія в італійському місті Беневенто і є об’єктом паломництва багатьох західних християн. У Західній Європі чимало культових споруд збудовано на честь святого Варфоломія, зокрема й знаменитий Імператорський собор св. Варфоломія у Франкфурті-на-Майні, де колись проводились церемонії коронації імператорів Священної Римської Імперії.

О цій порі закінчувався врожай білих грибів, тому наші пращури влаштовували собі на Варфоломія справжній «грибний день». Вони шукали найбільшого гриба, готували силу-силенну різних страв із грибами: грибну юшку, пироги з грибами, смажені гриби зі сметаною тощо. Існувало й чимало прикмет, пов’язаних з грибами: «Пізній гриб – пізній сніг». «Якщо осінь багата на гриби – зима тепла буде, і навпаки: мало грибів віщувало холодну зиму.

А ще на Варфоломія починався ранній посів озимини. «Прийшов Варфоломій – жито на зиму сій», - казали українці. Або ще: «Суша на Варфоломія – гострої зими є надія».

Іменинники сьогодні Мойсей, Володимир. 

Сьогодні 27-ий місячний день. Ахіллесова п’ята доби – честолюбство – надто вже свербітиме, але ліпше на сверблячку не звертати уваги. До того ж, є справи важливіші: крім амбіцій на передній план в цей осінній сезон несподівано виступлять справи сімейні, зокрема подружні стосунки, які можуть сягати критичних позначок як рекордного арктичного мінуса, так і пекельного плюса. Дехто навіть не витримає – ще донедавна таке миле й затишне родинне гніздечко може видатись гіршим за пустелю. Втім, пакувати валізи не поспішайте – краще працюйте над помилками. Криза річ неприємна, але теж шанс. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1998 – +5,2, а найтеплішим у 2008 –  +31,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-