Театр Франка відкриває 99 сезон прем'єрою

Театр Франка відкриває 99 сезон прем'єрою "Очищення"

Укрінформ
Національний академічний драмтеатр імені Івана Франка відкриває 99 театральний сезон, і першою прем'єрою у ньому буде вистава "Очищення" за п'єсою Софі Оксанен.

Про це Укрінформу повідомила завідувач літературно-драматичної частини Наталія Пономаренко.

"Прем'єра вистави "Очищення" відбудеться 6, 8 та 21 вересня на Основній сцені театру", - поінформувала Пономаренко.

За її словами, твір "Очищення" знайомить українських глядачів з маловідомим напрямком сучасної фінської літератури. Його авторка Софі Оксанен виросла у родині фіна та естонки, у 70-их сім'я емігрувала до Фінляндії. Розповіді батьків та літні канікули, які майбутня письменниця проводила в Естонії, у бабусі, стали приводом для написання цілої низки творів, присвячених непростій історії Естонії. Цікаво, що спочатку Софі створила п'єсу під назвою "Очищення", а пізніше написала роман під цією ж назвою, який став бестселером і приніс авторці справжню славу та безліч престижних літературних нагород: премію "Фінляндії" та Премію Рунеберга 2008 року, премію "Феміна" 2010-го та Літературну премію "Північної Ради". У 2012 році роман було екранізовано, а фільм номіновано на премію "Оскар" від Фінляндії.

Сюжетна лінія п'єси "Очищення" охоплює великий часовий проміжок історії Естонії. Як і в романі, головна героїня проживає ціле життя, що увібрало в себе всі катаклізми, що їх пережила країна на шляху до незалежності. Тут і трагічні події 30-их років, сповнені нелюдського болю і страждань, і реалії депортації "ворогів народу" до Сибіру. Ця тема є однією з основних у п'єсі і впливає на всі події, що відбуваються у житті головної героїні Алііде. Її одержиме кохання до одного із "лісових братів" Ханса керує не лише вчинками героїні, а й переходить до категорії кармічного гріха, за який розплачується кожне наступне покоління їхньої родини.

Над виставою працює постановочна група на чолі із знаковою особистістю - актором і режисером Григорієм Гладієм, який у 1990-х прославився своєю роботою на сценах театрів Києва, зокрема Молодіжного, нині Молодого, театру Івана Франка, та в українському кінематографі, а нині живе і працює в Канаді.

Читайте також: Франківці у новому сезоні планують поновити "Тев'є-Тевеля"

Художник-постановник - Володимир Ковальчук. Ролі у виставі виконують Поліна Лазова, Остап Ступка, Анатолій Гнатюк, Василь Мазур, Ксенія Баша-Довженко, Олександр Логінов, Віра Зінєвіч, Олена Івасіва-Фесуненко, Іван Залуський, Дмитро Ступка.

Фото: ovacii.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-