Вчені винайшли нове знеболювальне сильніше за морфін

Вчені винайшли нове знеболювальне сильніше за морфін

Укрінформ
Американські вчені винайшли експериментальну сполуку хімічних речовин, що знеболює ефективніше за морфін і не викликає звикання.

Препарат назвали АТ-121, повідомляє The Guardian

Одними з найбільш ефективних методів лікування сильного болю завжди були опіоїди. Вони пов'язані з групою рецепторів у мозку і блокують біль та викликають відчуття задоволення одночасно. Звідси виникає залежність.

AT121 зв'язує ті ж рецептори, що й звичайні препарати. Однак новий лікарський засіб додатково націлений і на іншу групу рецепторів, які задіяні у інстинктивній та емоційній поведінці. Саме тому АТ121 здатен одночасно полегшити біль та заблокувати відчуття задоволення.

Препарат також не має побічних ефектів, які мають опіоїди, зокрема, свербежу або проблем із диханням, що виникають у результаті вживання таких наркотичних речовин, як морфін.

Читайте також: Вчені винайшли безпечні ліки від ожиріння

Сполука вже пройшла випробування на щурах та мавпах. Мавпам вводили дозу AT121 в 100 разів меншу за звичайну дозу морфіну. Однак нова сполука забезпечувала таку ж дію, як і опіоїд. При цьому, коли тваринам дали доступ до препарату, вони його не шукали.

Наразі команда науковців проводить остаточні випробування. Далі вчені перейдуть до клінічних випробувань і проведуть тестування на людях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-