Супрун радить, як вберегтися від небезпечних бактерій

Супрун радить, як вберегтися від небезпечних бактерій

Укрінформ
В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить, як вберегтися від бактерій-збудників.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Влітку завжди зростає спокуса з‘їсти немиту сливку, одразу куплену на ринку, або ж скуштувати в‘ялену рибину на березі моря. Втім, це бажання може бути небезпечним для вашого здоров‘я", - застерігає Супрун.

За її словами, ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз об‘єднує те, що до нашого організму бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, під час купання у забруднених водоймах, через брудні предмети побуту та руки.

Щоб вберегтись, Супрун закликає не нехтувати наступними правилами:

1. Мийте руки

Обов‘язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням. Брудні руки є однією з найбільш поширених причин харчових отруєнь та появи небезпечних хвороб та станів.

2. Уникайте споживання в‘яленої, копченої, солоної та консервованої риби

Якщо консервовані продукти були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином - вони можуть стати причиною інфікування. Наприклад, ботулічним токсином.

3. Не їжте продукти, в яких закінчився термін придатності до споживання

Навіть якщо ця їжа нормально виглядає та пахне. Терміни придатності визначають та вказують на основі відповідних наукових тестів, які показують, через який період в упакованій їжі почнуть паразитувати патогенні мікроорганізми.

4. Не купуйте продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках

Якщо маєте хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм та правил зберігання їжі у місці, де її купуєте, - утримайтеся від неї. Якщо ж ви все-таки купуєте там їжу, проводьте термічну обробку, особливо, молока та молочних продуктів.

Читайте також: У Супрун розвіяли розповсюджений міф про щеплення

5. Ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, а для споживання дітьми - обдайте окропом.

Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з‘являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, біль у животі, здуття живота, нудота, діарея.

"При появі симптомів - не займайтесь самолікуванням та зверніться до лікаря", - наголосила урядовець.

Вона нагадала, що загалом в Україні за останні півроку на гострі кишкові інфекції, куди входять харчові отруєння (не включаючи ботулізм та отруєння грибами) захворіли 47 256 людей. Окремо на сальмонельозні інфекції за цей період захворіли 3046 українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-