Прем'єру фільму за повістю Скрябіна запланували на 12 вересня

Прем'єру фільму за повістю Скрябіна запланували на 12 вересня

Фото
Укрінформ
Всеукраїнська прем'єра повнометражного ігрового фільму «Місто, в якому не ходять гроші», знятого за мотивами однойменної повісті музиканта та письменника Андрія Кузьменка, відбудеться у Києві 12 вересня, а в прокат кінострічка вийде наступного дня.

Про це заявила режисер фільму Ганка Третяк 13 серпня під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Фільм виходить в український прокат 13 вересня. Прем'єра його запланована на 12 вересня у кінотеатрі «Жовтень». Ми самостійно прокатуємо фільм - виходимо без дистриб'ютора, тому що хочемо реалізувати власний підхід до співпраці з кінотеатрами. Головна думка цього фільму - привернути увагу людей до важливості усвідомлення свободи як основної цінності та важливості життя, аби не витрачати його на другорядне, а концентруватися на тому, що важливо для суспільства загалом. За жанром фільм є драмою з елементами фантасмагорії та трилера», - зазначила Третяк.

Окрім столиці, команда має намір презентувати кінострічку і інших містах України, зокрема в Харкові, Полтаві, Львові, Тернополі та Дрогобичі. Після показу в кінотеатрах запланована також його телепрем'єра та закордонні презентації у Берліні, Торонто, Нью-Йорку та Мюнхені.

Робота над створенням фільму «Місто, в якому не ходять гроші» тривала близько п'яти з половиною років. Зйомки відбувались, передусім, у Києві, Полтаві та Переяславі-Хмельницькому.

«Усе почалося з того, що шукаючи ідею для нового фільму, я натрапила на повість Кузьми. Я зателефонувала Андрію і сказала, що хочу цей твір екранізувати. Ми почали працювати над фільмом у січні 2013 року. Навесні у 2016-му році розпочався знімальний процес, який завершили восени того ж року. Потім ми перейшли до музичної частини, пост-продакшену, і сьогодні, по суті, закінчили - вранці відбувся технічний перегляд для команди», - уточнила Третяк.

Прес-конференція з нагоди виходу фільму "Місто, в якому не ходять гроші" за повістю Андрія Кузьменка / Фото: Овсяннікова Юлія, Укрінформ

Корективи у процес створення кінострічки внесла й трагічна загибель Кузьми на початку лютого 2015 року. Так, відразу ж були скасовані всі прес-конференції, зокрема й ті, в яких мав брати участь і він сам. Далі творці фільму припинили публічно розповідати про проект. Натомість посилено працювали над результатом.

«Беручи участь у міжнародних кіномаркетах, ми навіть заявляли цей фільм під іншою назвою - Ecce Homo. І лише на момент завершення повернули початкову назву - «Місто, в якому не ходять гроші» - і почали знову говорити про нього, згадуючи Кузьму», - зауважує режисер.

Водночас вона додала, що при перетворенні повісті на сценарій текст діалогів, написаних Кузьмою, не змінювався.

«Діалогів ми не змінювали навіть тоді, коли розуміли, що певні репліки, сказані головною героїнею, асоціюватимуться з Кузьмою, з його манерою висловлюватися. Таким було наше рішення - ми хотіли зберегти авторський текст Кузьми саме в діалогах», - пояснила Третяк.

Автором саундтреку до фільму виступив сучасний діджитал-композитор Євген Чистяков. Відтак, у «Місті, в якому не ходять гроші» не звучить жодної пісня «Скрябіна» - натомість за кадром можна почути голос Кузьми як розповідача.

«Файл із його голосом був записаний ще до 2013 року. У нас були плани, що Кузьма стане саундпродюсером фільму, але до зйомок фільму ми підійшли вже без нього. Узагалі, під час роботи на фільмом у нас було багато зустрічей із Кузьмою. Зокрема я дізналася, що в нього було більше 400 пісень, написаних «у стіл», які ще ніхто не бачив і не чув. Він сказав, що потім збирається випустити це...», - пригадала режисер.

Головна героїня фільму - Аліса. За сценарієм, вона переживає доволі складний період у житті: її звільнили з роботи, хлопець пішов до іншої, вона в усьому розчарована і не розуміє, як жити далі. Одного дня в квартирі дівчина знаходить квиток на потяг - його походження невідоме, як і станція, вказана в ньому. Проте Аліса вирішує, що це знак і вирушає в таємничу подорож.

Цю роль у фільмі зіграла акторка-аматор Карина Мельниченко, котра таким чином заразом і дебютувала у кіно.

«Моя героїня - дещо зухвала, сильна дівчина, котра попри безвихідь намагається знайти вихід із небезпечного місця не лише сама, а й із другом. Аліса стала мені настільки близькою, що снилась щоночі. Хоча направду після першого прочитання сценарію я жодним чином не співставила її із собою, але згодом відчула цю роль», - розповіла вона.

Читайте також: Пристрасті навколо "Стуса": медіаюрист дав пораду творцям фільму

Узагалі, за фахом Мельниченко є соціологом, хоча свого часу планувала вступати до театрального вишу. На сьогодні вона знімається у рекламних роликах і час від часу грає в театрі. Відтак, попри брак досвіду у кіно і відсутність профільної освіти, зауважила режисер фільму, на знімальному майданчику Мельниченко почувалася впевнено.

«Узагалі, Карина багато років працює кастинг-директором. У процесі того, як вона пояснювала акторам, що треба робити на майданчику, ми зрозуміли, що її треба терміново поставити в кадр», - пояснила Третяк.

Фільм «Місто, в якому не ходять гроші» відзнятий за рахунок приватних коштів компанії Gankafilm. Його загальний бюджет становить 3 млн 200 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-