Пристрасті навколо

Пристрасті навколо "Стуса": медіаюрист дав пораду творцям фільму

Ексклюзив
Укрінформ
Авторам фільму "Стус" слід подбати про те, щоб мати докази під кожен факт, який буде використано у сценарії.

Таку думку у коментарі Укрінформу висловив медіаюрист ГО "Платформа прав людини" Олександр Бурмагін.

"Якщо через такі погрози коригувати зміст сценарію і замовчувати історичні факти - це "дно" всьому держапарату. Просто треба зняти так, щоб мати докази під кожен факт, який буде в сценах. По змозі, звісно", - зазначив Бурмагін, коментуючи заяву адвоката лідера "Українського вибору" Віктора Медведчука про те, що у разі виходу в прокат фільму "Стус" з недостовірною інформацією про його клієнта, він залишає за собою право на відповідні правові дії, зокрема спрямовані на заборону через суд демонстрації цього фільму.

Читайте також: У Медведчука відреагували на скандал з фільмом про Стуса

Експерт наголосив, що теоретично можливість заборонити фільм через суд є - її передбачено нормою Цивільного кодексу України, а саме ч.2 ст.278: "якщо особисте немайнове право фізичної особи порушене в номері (випуску) газети, книзі, кінофільмі, теле-, радіопередачі тощо, які випущені у світ, суд може заборонити (припинити) їх розповсюдження до усунення цього порушення, а якщо усунення порушення неможливе, - вилучити тираж газети, книги тощо з метою його знищення".

Таким чином, зауважив він, суд може заблокувати показ фільму на території України.

"Звісно, можна потім вилучити ті частини, в яких суд визнає інформацію недостовірною, і запустити знову", - додав Бурмагін.

На уточнююче запитання, яким чином можна довести недостовірність інформації у художньому фільмі, експерт відповів так: "Якщо він на реальних фактах знятий, то чому ні? Це ж не вигадана сюжетна лінія, а реальна".

Водночас можливі строки розгляду судового позову Бурмагін не став прогнозувати: "Якщо вони (сторона Медведчука - ред.) ще підуть через забезпечення позову, то протягом одного дня можна отримати судовий документ (ухвалу про забезпечення позову - ред.) про заборону показу, а потім, скільки буде справа розглядатись, уже не так важливо".

Читайте також: У фільм "Стус" повернуть сцену з Медведчуком - заява знімальної групи

Як повідомлялося, 10 серпня актор Геннадій Попенко написав у Facebook, що з фільму "Стус" вирізали сцену фінального судового засідання над поетом-дисидентом, адвокатом якого був Віктор Медведчук. За його інформацією, це сталося нібито через дзвінки з адміністрації Медведчука до творчого колективу фільму з вимогою прибрати всі згадки про нього.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман 11 серпня доручив Міністерству культури та Державному агентству з питань кіно розібратись у ситуації навколо фільму про Василя Стуса, а голова Держкіно Пилип Іллєнко заявив, що відомство вже розпочало перевірку фільму "Стус", на виробництво якого виділено державні кошти.

Того ж дня знімальна група фільму "Стус" повідомила, що сцену суду над Василем Стусом буде дознято найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-