Мінкульт запустив проект із залучення молоді до читання

Мінкульт запустив проект із залучення молоді до читання

Укрінформ
Міністерство культури України здійснило пілотний проект - цикл семінарів для працівників бібліотек для дітей та юнацтва "Орієнтири молоді в літературі: класики і сучасники".

На цьому наголосив на прес-конференції в Укрінформі заступник міністра культури України Юрій Рибачук, повідомляє кореспондент агентства.

Зазначається, що його мета - зацікавити дітей та підлітків читанням, зокрема сучасною українською літературою.

"Налагодити контакт між читачем і письменником - надзвичайно актуальне завдання для бібліотек, зокрема бібліотек для дітей та юнацтва. Бібліотеки перестають бути просто книгозбірнями, а стають інформаційними і культурними центрами, що повинні тримати в орбіті не тільки читачів, а й авторів, налагоджувати між ними діалог. Це і був один із задумів циклу семінарів "Орієнтири молоді в літературі: класики і сучасники", цільовою аудиторією якого були бібліотекарі. Це був передусім професійний діалог з метою налагодити системну роботу з бібліотечними закладами, щоб залучати підліткову аудиторію до читання, ознайомлення з творами сучасних українських письменників", - сказав Рибачук.

Він додав, що в рамках проекту відбулася низка зустрічей з молодими українськими авторами, бібліотекарями і читачами. Семінари пройшли в Києві - на базі Державної бібліотеки України для юнацтва, а також в Миколаєві, Херсоні, Дніпрі, Запоріжжі, Львові та Ужгороді.

"Дуже важливо, щоб молодь сьогодні читала. Те, що до неї на зустрічі приходять молоді автори, дає поштовх до читання. Тож дуже важливо, щоб ці семінари продовжувалися", - підкреслив директор Державної бібліотеки України для юнацтва Георгій Саприкін.

Він відзначив високу організацію семінарів, те, що в зустрічах брали участь молоді автори, які пишуть у різних жанрах, обговорювалися різні теми, автори мали змогу виступити в місцевих ЗМІ. А також поінформував, що те, як пройшли семінари у всіх шести областях і місті Києві, можна буде побачити в інтернеті - на сайті їхньої бібліотеки буде відповідне посилання.

Учасниця проекту - письменниця, журналістка Оксана Щирба підтримала ініціативу подальшого проведення циклу семінарів. "На прилавках книгарень сьогодні - величезна кількість різноманітних книжок, діти не знають, що читати. Цим містком між читачем і письменниками повинні стати бібліотеки. Проведення таких семінарів дає можливість донести інформацію", - сказала авторка. 

Ще одна учасниця проекту - письменниця, блогерка Оксамита Блажевська поінформувала, що вони радили бібліотекарям на зустрічах співпрацювати з Іnstagram та YouTube-блогерами, оскільки саме в мережах більшість підлітків і молоді можуть собі щось вибрати для читання; наповнювати сторінку кожної бібліотеки порадами, які книжки прочитати; влаштовувати книжкові флешмоби, цікаві майстер-класи, а зустрічі з письменниками робити нестандартними, тобто вигадувати нові цікаві формати. 

Директор Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова Вікторія Лобзова сказала, що перші семінари були дуже вдалі і необхідно об'єднати зусилля громадськості, письменників, бібліотекарів і створити потужний проект, який буде цікавий нашій молоді, яка хоче не тільки читати, а й спілкуватися. 

"Я була вражена, що на семінар не тільки приїхали бібліотекарі, а й блогери, журналісти, вчителі. Такі проекти повинні жити, їх треба фінансувати, тому що бібліотекам важко запросити письменників і взяти на себе фінансування", - сказала вона.

Водночас Лобзова поінформувала, що їхня бібліотека проводить презентації, онлайн-зустрічі, вже працює над проектами, які спрямовані на популяризацію книги, просування читання в молодіжне середовище.

"Ми вісім років проводимо обласний фестиваль "Відкрий свою книгу", також цьогоріч стартував проект "Книгомандри" - запрошуємо письменників в літературний тур нашими районами, до бібліотек і читачів", - зазначила вона.

Читайте також: "Перерваний політ": побачила світ книга про українське кіно 1920-их років

А представник ТОВ "Брайт Стар Паблішинг" Надія Кудринецька додала, що кожна бібліотека, де відбувалися заходи, отримали від їхнього видавництва  подарункові набори з 5-ти книжок.

Як повідомлялося, на проведення семінарів Міністерством культури заплановано 100 тис. грн. Відбулося три поїздки, кожна з яких охопила по три бібліотеки, стартовою була Державна бібліотека України для юнацтва в Києві, тобто всього 10. Участь у турах взяли 10 молодих авторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-