"Перерваний політ": побачила світ книга про українське кіно 1920-их років

Фото
Укрінформ
Журнал "Кіно-Театр" випустив книжку "Перерваний політ. Українське кіно часів ВУФКУ", що розповідає про український кінопростір 1920-их років.

Про це повідомляється на сторінці часопису у Facebook.

"Книжка "Перерваний політ. Українське кіно часів ВУФКУ: спроба реконструкції" вміщує багато невідомої для сучасників інформації", - наголосила автор видання - відомий кінознавець, головний редактор журналу "Кіно-Театр" Лариса Брюховецька.

Вона розповіла, що ВУФКУ - це Всеукраїнське фотокіноуправління, державна кінематографічна організація, яка діяла у 1922 - 1930 роки і об'єднувала всю галузь, включаючи кіностудії, кінопрокат, кінопромисловість, кіноосвіту та кінопресу). Орган ВУФКУ щомісячний журнал "Кіно" повідомляв, що у 1920-х на Одеській кінофабриці, а згодом і на новозбудованій Київській виходило багато фільмів, вони мали успіх у прокаті, їх купували європейські країни, а фільм Георгія Стабового "Два дні" першим проник у прокат США.

"Конкретні факти свідчили, що українське кіно як складова Розстріляного Відродження було ще однією жертвою більшовицького терору. Його доля нині актуальна, вона виразно демонструє те, що робить нинішня російська влада у гібридній війні з Україною. Тоді це також була війна, з середини 1929-го, коли почали арештовувати представників української наукової і творчої еліти. Успішне кіно ВУФКУ за якийсь рік-другий було знищене, закреслене, його аж до 1960-х ніхто не згадував. У 1960-х вийшло кілька книжок спогадів, але про відтворення повної картини не йшлося. Та й фільми 1920-х були втрачені, понищені", - пише кінознавець.

Читайте також: Фільм "Коли падають дерева" вийде у прокат у вересні

За її словами, нині поодинокі стрічки, що вціліли в зарубіжних архівах і фільмосховищах, повертаються в Україну, з'явилися видання-каталоги, де є інформація про персоналії та фільмографія.

Тим, хто цікавиться кіно періоду ВУФКУ, редакція журналу пропонує замовити книжку - її надішлють послугою "книга-поштою".

Книга вийшла у серії "Кінематографічні студії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-