Поради від МОЗ: як правильно годувати дитину грудьми

Поради від МОЗ: як правильно годувати дитину грудьми

Укрінформ
В рамках Всесвітнього тижня грудного вигодовування, який проходить 1–7 серпня, Міністерство охорони здоров’я розповідає, як правильно годувати дитину грудьми і розвінчує міфи.

“Найавторитетніші організації усього світу рекомендують виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя - це є “фундаментом” здоров’я дитини у майбутньому. Також грудне вигодовування сприяє здоров’ю мами: знижує ризик раку молочної залози і яєчників, діабету II типу і післяпологової депресії”, - йдеться у повідомленні на сайті міністерства.

Також зазначається, що найбільша складність для жінки при годуванні грудьми – це дезінформація і міфи.

Читайте також: Супрун склала мотивуючий "словник" для дітей

Зокрема, у МОЗ підкреслюють, що у перші шість місяців життя немовлятам на грудному вигодовуванні не потрібні ні вода, ні соки або чаї – навіть в жарку або холодну погоду. Грудне молоко і втамовує спрагу, і годує, і захищає імунітет.

Також не треба підгодовувати дитину у перші дні після народження, поки молока не виробилось достатньо, оскільки дитина отримує унікально корисний продукт — молозиво. “Не потрібно давати дитині в ці дні суміш або воду: молозива має бути мало, маленький обсяг дає час адаптуватися незрілим ниркам новонародженого і травній системі”, - радять медики.

Хибною є уява, що немовля може отримувати недостатньо молока через невеликий  розмір грудей.  Висновки можна робити лише з огляду на самопочуття дитини: якщо малюк здоровий, веселий, вивчає світ, набирає вагу, йому вистачає молока.

Також не варто мамам упродовж періоду грудного вигодовування дотримуватися суворої дієти.

“Харчування мами має бути різноманітним і повноцінним. Варто уникати лише тих продуктів, які викликають реакції у когось із членів родини (наприклад, споживання горіхів провокують алергічні реакції у батька). Крім цього, ніяких особливих обмежень немає”, - підкреслюють медики.

Ще один міф — необхідність дотримуватись режиму - з перервами щонайменше 3 години.

“Для найкращого захисту дитини, фахівці ВООЗ рекомендують розпочати годування протягом першої години після народження, а потім годувати дитину за вимогою, а не за графіком”, - рекомендують у міністерстві.

До того ж процедура годування не потребує спеціальної підготовки, окрім звичайної гігієни.

Організм дітей може самостійно визначати, скільки грудного молока потрібно і скільки часу триватиме процес годування. А у стресових ситуаціях діти вимагають прикладання до грудей щоб почуватися у безпеці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-