Календар на всю голову. 5 серпня

Календар на всю голову. 5 серпня

Укрінформ
Народження і смерті, скандали і перемоги, відкриття і казуси – у нашому календарі вихідного дня.

5 серпня 1633 року в місті Кройдоне, Лондон у віці 70 років помер Джордж Еббот – архієпископ Кентерберійський, відомий як один з восьми перекладачів Біблії на англійську мову. Він відрізнявся, з одного боку, вченістю і розумом, а з іншого – благородством і віротерпимістю, за винятком армініанства. Яків I радився з архієпископом Кентерберійським у найважливіших державних і церковних справах, незважаючи на те, що той нерідко противився деспотичним намірам короля.

5 серпня 1789 року, в розпал Великої Французької революції, Установчі збори скасували кріпосне право і прийняли декрет «Про знищення феодальних прав і привілеїв».

Гі де Мопассан
Гі де Мопассан

5 серпня 1850 року в місті Міроменіль, департамент Приморська Сена, народився Гі де Мопассан – один з найбільших французьких реалістів XIX століття. Мопассан – французький письменник, якого найбільше перекладали іноземними мовами. Він увійшов в літературу в 1880 році книгою віршів і новелою «Пампушка». Слава прийшла швидко і тут же стала всесвітньою. За 11 років літературної діяльності автор створив шість романів: «Життя», «Милий друг», «Сильна як смерть» та інші. Написав близько 300 новел, які увійшли в 18 збірників, дрібні повісті, п'єси і навіть драму.

5 (16) серпня 1858 року було відкрито перший трансатлантичний телеграф, і 4500-кілометровий кабель з'єднав береги Ірландії і Ньюфаундленду (північно-східне узбережжя США). Королева Великобританії Вікторія та тодішній президент США Джеймс Б'юкенен обмінялися вітальними телеграмами. Привітання англійської королеви складалося з 103 слів, передача яких тривала 16 годин. Проте у вересні 1858 року зв'язок було порушено: імовірно, через недостатню гідроізоляцію кабель зруйнувала корозія.

5 серпня 1864 року італійський математик і астроном Джованні Донаті вперше в світі спостерігав спектр комети. У 1854-1864 рр. дослідник відкрив п'ять комет. Велика комета C / 1858 L1, виявлена ​​астрономом в 1858 році, виявилася однією з найяскравіших і найцікавіших в історії астрономії і була названа в його честь - «кометою Донаті». Цей вчений одним із перших застосував спектральний аналіз під час вивчення Сонця, зірок і комет.

5 серпня 1872 року в місті Шербур-Октевіль помер Шарль Ежен Делоне – французький астроном, математик, директор Паризької обсерваторії. Він розробив нову теорію Місяця – «Theorie du mouvement de la Lune» («Теорія руху Місяця», 1860 і 1867). Ця ґрунтовна монографія, на жаль, залишилася незакінченою, але привернула увагу вчених усіх країн. Водночас його дослідження в області теорії руху Місяця стали вагомим внеском як в розвиток теорії руху планет, так і в області математики.

5 серпня 1884 року на острові Бедлоу в Нью-Йорку був закладений перший камінь в фундамент Статуї Свободи. Водночас у Парижі скульптура давно «переросла» майстерню і піднялася над містом. У червні 1884 року спорудження статуї завершилося, і на урочистій церемонії вона була «піднесена» в дар представникам Америки.

5 серпня 1886 року в США вийшла перша газета українською мовою «Америка», яка друкувалася до 22 лютого 1924 року.

Віра Холодна
Віра Холодна

5 серпня 1893 року в Полтаві народилася Віра Холодна – українська зірка німого кіно. Її кар'єра була стрімкою і дивовижною. За 4 роки вона знялася більш ніж в 50 фільмах, з яких збереглися лише 5: «Міражі», «Життя за життя», «Шахи життя», «Мовчи, смутку, мовчи».

5 серпня 1899 року в передмісті Ромен Полтавської губернії народився Борис Антоненко-Давидович – український письменник, перекладач, літературний критик, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (1992, посмертно), багатолітній в'язень радянських концтаборів.

5 серпня 1905 року в Мюнхені, Баварія народився Василь Леонтьєв – американський економіст російського походження, творець теорії міжгалузевого аналізу, лауреат Нобелівської премії з економіки (1973) «за розвиток методу «витрати-випуск» і за його застосування до важливих економічних проблем».

5 серпня 1916 року на французькому ринку вперше представлені американські жувальні гумки.

Нестор Махно
Нестор Махно

5 серпня 1919 року виданим указом Нестор Махно оголосив про створення повстанської армії – Революційної повстанської армії України.

5 серпня 1921 року в американському Дейтоні був успішно випробуваний перший в світі автомобіль, керований по радіо.

5 серпня 1924 року в Туреччині з ініціативи Ататюрка заборонено багатоженство.

5 серпня 1926 року американський ілюзіоніст Гаррі Гудіні вразив світ тим, що протягом години пролежав у закритій труні під водою і залишився неушкодженим.

Ніл Армстронг на Луні
Ніл Армстронг на Місяці

5 серпня 1930 року в місті Вапаконета, штат Огайо народився Ніл Армстронг – американський астронавт НАСА, льотчик-випробувач, космічний інженер, професор університету, військово-морський льотчик США. Під час місячної експедиції корабля «Apollo 11» саме він, командир корабля, 20 липня 1969 року став першою людиною, яка ступила на поверхню Місяця.

5 серпня 1940 року в Дніпропетровську помер Дмитро Яворницький – український історик, археолог, етнограф, фольклорист, лексикограф, письменник; дослідник історії українського козацтва; дійсний член НТШ (1914) і ВУАН (1929).

5 серпня 1954 року в Звенигороді Московської області помер Василь Ян – російський письменник українського походження, автор відомих історичних романів «Чингіз-хан», «Батий», «До останнього моря», «Фінікійський корабель», «Вогні на курганах», «Спартак», «Навала монголів». До 1985 року число видань перевищило 230, загальний тираж склав понад 20 мільйонів примірників. Найбільш популярними на той час стали «Чингіз-хан» (понад 100 перевидань) і «Батий» (близько 80), перекладені на 50 мов у 30 країнах.

5 серпня 1955 року із конвеєра був спущений мільйонний автомобіль «Volkswagen 2». Для стандартного народного автомобіля маркетологи автовиробника придумали гучний слоган: «Він – член моєї сім'ї».

Мерілін Монро
Мерілін Монро

5 серпня 1962 року у власному будинку в Лос-Анджелесі, Каліфорнія за загадкових обставин померла Мерілін Монро. Кінозірку поховали в стінному склепі 8 серпня 1962 року на Вествудському кладовищі. Вона запам'яталася картинами «Джентльмени віддають перевагу блондинкам», «Автобусна зупинка», «Асфальтові джунглі», «Діаманти – найкращі друзі дівчат», «У джазі тільки дівчата».

5 серпня 1964 року за особистим розпорядженням президента США Ліндона Джонсона почалася операція «Pierce Arrow» («Стріла, що пронзає»). Два авіаносці ВМС США стали бомбити Північний В'єтнам, що поклало початок В'єтнамській війні.

5 серпня 1967 року на фірмі грамзапису «EMI» був виданий дебютний альбом молодої лондонської рок-групи «Pink Floyd» – «The Piper At The Gates Of Dawn», а 1 жовтня 1967 року вже стартувало їхнє перше американське турне.

5 серпня 1984 року у власному будинку в Швейцарії у віці 58 років помер Річард Бартон – англійський актор, семиразовий номінант на премію «Oscar», а також володар «Golden Globe», «Grammy», «Tony» та «BAFTA». На піку популярності в 1960-ті він вважався одним з найбільш високооплачуваних акторів Голлівуду. Був незабутнім у картинах «Приборкання норовливої», «Хто боїться Вірджинії Вульф?», «Клеопатра», «Бекет», «Тисяча днів Анни», «Відпущення гріхів», «Еквус». За даними опитування, проведеного в 2002 році мовною компанією Бі-бі-сі, був визнаний одним з найвизначніших британців в історії.

5 серпня 1987 року в Москві помер російський актор Анатолій Папанов. Він запам'ятався за фільмами «Діамантова рука», «Живі і мертві», «Маленькі комедії великого будинку», «Бережися автомобіля», «Діти Дон-Кіхота», «Ревізор», «Холодне літо п'ятдесят третього».

5 серпня 2000 року в Києві помер Юрій Ткаченко – український кінооператор і кінорежисер, член Національної Спілки кінематографістів України. Він працював оператором і режисером «Укркінохроніки», а з 1983 року – режисером на студії «Укртелефільм».

5 серпня 2005 року в Києві померла Поліна Астахова – знаменита українська гімнастка, п'ятикратна олімпійська чемпіонка, володарка десяти Олімпійських медалей (1956, 1960, 1964 рр.), триразова чемпіонка світу, чотириразова чемпіонка Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-