Івано-Франківський музей отримав унікальні фото керівника ОУН Коновальця

Івано-Франківський музей отримав унікальні фото керівника ОУН Коновальця

Фото
Укрінформ
Івано-Франківський музей визвольної боротьби презентував три унікальні світлини, які стосуються біографії керівника ОУН Євгена Коновальця. Їх придбали у приватних львівських колекціонерів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу

«Це фотографії з похоронів керівника ОУН Євгена Коновальця. Фото зроблені після його загибелі у 1938 році в місті Роттердам (Нідерланди). Нині відоме лише відео з поховання Коновальця. Ці світлини дають нам можливість дослідити моменти життя і смерті Євгена Коновальця», - зазначив директор Музею визвольної боротьби Ярослав Коретчук.

Він розповів, що одну з цих світлин помітив у львівського колекціонера і викупив за власні кошти. Повернувшись до Івано-Франківська, виставив фотографію в соціальній мережі і звернувся до друзів із закликом викупити ще дві історичні світлини. Тоді й відгукнувся викладач кафедри міжнародних відносин Прикарпатського університету Ігор Макарук.

«Придбав ці світлини за власні кошти. Віддав у музей, бо це - історія, яку варто знати усім. Їх міг хтось викупити у приватну колекцію і ми ще довго не знали б про їх існування. Тепер вони будуть тут. Так ми будемо виховувати нашу еліту, якої сьогодні дуже нам бракує», - зазначив Макарук.

Поки світлини знаходитимуться у Музеї визвольної боротьби, а з часом стануть цінними експонатами у кімнаті-музеї Євгена Коновальця.

«В нас є ідея – відкрити в Івано-Франківську кімнату-музей Євгена Коновальця. Сьогодні вже зібрано близько сотні експонатів, які стосуються постаті керівника ОУН. Це буде громадський музей. Його відкриють на вулиці імені Євгена Коновальця в Івано-Франківську», - запевнив Коретчук.

Читайте також: У Запоріжжі обурилися провокаційним білбордом з обличчям вбивці лідера ОУН

Він зауважив, що сьогодні івано-франківські історики домовляються про отримання посмертної маски Коновальця. Її теж планують залишити для кімнати Євгена Коновальця, яка буде другим у світі Музеєм полковника Армії УНР. Перший працює на батьківщині Коновальця - у селі Зашків Львівської області.

Євген Коновалець - полковник Армії УНР, командант УВО, голова Проводу українських націоналістів (1927), перший голова ОУН (з 1929), один із ідеологів українського націоналізму. Діяльність Коновальця з розбудови ОУН, намагання поставити українське питання у Лізі Націй, постійні заходи з налагодження націоналістичного підпілля в УРСР викликали занепокоєння у більшовицького керівництва в Москві. У 1937 воно винесло полковнику Армії УНР заочний вирок. 23 травня 1938 р. Коновалець був убитий у Роттердамі в результаті спецоперації. Коновальцю передали коробку цукерок з українським орнаментом «від друзів», яка вибухнула у кафе готелю «Атланта».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-