Календар на всю голову. 22 липня

Календар на всю голову. 22 липня

Укрінформ
Народження і смерті, скандали і перемоги, відкриття і казуси - у нашому календарі вихідного дня.

22 липня 1099 року хрестоносці створили Єрусалимське королівство. Першим латинським правителем міста і головним «захисником Гроба Господнього» став 39-річний герцог Нижньої Лотарингії Готфрід Бульйонський.

22 липня 1502 року в Лісабон повернулися учасники португальської експедиції, в якій на посаді астронома брав участь Амеріго Веспуччі. Це плавання принесло йому світову славу як першовідкривачу Нового Світу (як тоді називали Південну Америку).

До цього вважалося, що ніяких земель там немає.

Рання карта Америки / Фото: Haiku Deck
Рання карта Америки / Фото: Haiku Deck

22 липня 1713 року поблизу міста Осера народився Жак-Жермен Суффло - французький архітектор, який побудував церкву Сент-Женев'єв у Парижі. Згодом ця церква стала усипальницею видатних людей Франції.

22 липня 1784 року в Міндена, Вестфалія народився Фрідріх Вільгельм Бессель - німецький астроном і геодезист. У 1841 році за даними багатьох вимірів саме він обчислив розміри земного еліпсоїда, які широко застосовувалися в геодезії і картографії аж до середини ХХ століття. У 1844 році вчений передбачив наявність у Сіріуса і Проціона малопомітних зірок-супутників.

22 липня 1814 року п'ять індіанських племен в Огайо уклали мир з США і оголосили війну Англії.

22 липня 1856 року в місті Сакура, провінція Симоса (тепер - префектура Тіба), в сім'ї потомственого самурая народився Асаї Тю - японський художник, який був найбільшим пейзажистом школи Йога.

Джерело: The Eclectic Light Company
Джерело: The Eclectic Light Company

22 липня 1863 року в Санкт-Петербурзі на Невському проспекті відбулося перше випробування конки. Ціни на такий транспорт для того часу були цілком помірними - 5 копійок за місце в середині і 3 копійки за місце зовні. Проїзд від Миколаївської залізниці до Палацового моста складав чверть години з усіма зупинками. Після того, як з'ясувалося, що лінії працюють тільки в збиток, в 1875 році компанію продали лондонській фірмі «Е. Ерлангер і Ко », а по закінченню терміну концесії, в 1898 році, дорога перейшла у власність міста.

Джерело: Point.md
Джерело: Point.md

22 липня 1878 року у Варшаві народився Януш Корчак - видатний польський педагог, письменник, лікар і громадський діяч.

22 липня 1894 року на трасі Париж-Руан протяжністю 126 км пройшла перша в світі автогонка. Змагання машин рухомих парою, газом, бензином і електрикою оголосила газета «Le Petit Journal». В автогонці стартувало 14 бензинових машин і сім парових. Через 4 години 40 хвилин в Руан першим примчав граф де Діон на паровому автомобілі потужністю 14,7 кВт, за переможцем прибули два «Пежо» з двигунами потужністю 3 кВт, а четвертим виявився «Панар-Левассор». Але оскільки паровий автомобіль де Діона вважався сімейним, керівництво гонками присудило першу нагороду фірмам «Пежо» і «Панар-Левассор».

Джерело: DeNunCianDo
Джерело: DeNunCianDo

22 липня 1902 року в Києві народився Петро Холодний (молодший) - український художник, графік, іконописець.

22 липня 1903 року в галицькому селі Довге при роботі над іконостасом помер Корнило Устиянович - живописець, представник класицизму і академізму в Галичині, письменник, драматург, публіцист.

22 липня 1915 року в місті Галіфакс, провінція Нова Шотландія, помер Сендфорд Флемінг - видатний канадський інженер шотландського походження, винахідник, який створив залізничну мережу Канади. Завдяки саме йому світ поділений на часові пояси. Цю ідею обґрунтував в 1869 році директор школи з Саратога Спрінгс Чарльз Ф.Дауд, а саме сер Сендфорд Флемінг енергійним чином підтримав її. Він також став дизайнером перших канадських поштових марок.

22 липня 1921 року в газеті «Селянська правда» з'явився перший фейлетон Остапа Вишні.

22 липня 1927 року в Кам'янці-Подільському помер Тадей Рутковський - драматург, художник, актор-комік, автор п'єс українською та російською мовами.

22 липня 1930 року Колгоспцентр СРСР встановив оцінку і оплату праці в колгоспах не в грошах, а в трудоднях.

22 липня 1932 року в Гамільтоні, Бермудські острови, помер Реджинальд Фессенден - американський винахідник канадського походження, добре відомий роботами на ранніх етапах розвитку радіо. Його спадщина в області радіо включає три значних досягнення: перша передача звуку по радіо (1900), перший двосторонній трансатлантичний радіозв'язок (1906) і перша трансляція по радіо розваг і музики (1906). Він також винайшов електрокомпас і ехолот.

Джерело: dinosauriens.info
Джерело: dinosauriens.info

22 липня 1934 року в Чикаго, Іллінойс на виході з кінотеатру загинув в перестрілці з агентами ФБР Джон Діллінджер - американський грабіжник банків, гангстер, ворог суспільства номер один за класифікацією ФБР.

22 липня 1936 року народився Євген Ульшин - український кінорежисер студії «Укртелефільм», член Національної спілки кінематографістів України.

22 липня 1937 року в Тбілісі, Грузія, під час проробітничих зборів в Спілці письменників Грузії застрелився Паоло Яшвілі - грузинський поет, один із засновників групи «Блакитні роги» (видавець журналу «Блакитні роги»). Паоло Яшвілі перевів на грузинську мову багато творів О.С.Пушкіна, В. В. Маяковського, Шарля Бодлера, Артюра Рембо та ін.

22 липня 1942 року, коли радянські війська залишили місто Свердловськ Луганської області, завершилася повна окупація території України гітлерівцями.

22 липня 1944 року створено Міжнародний валютний фонд. На Конференції ООН з валютно-фінансових питань в Бреттон-Вудсі було розроблено угоду про заснування фонду. У 1947 році фонд розпочав свою діяльність.

Джерело: In.gr
Джерело: In.gr

22 липня 1944 року в Празі, після тривалої хвороби і звістки про смерть сина Олега Ольжича (якого замучили у фашистському концтаборі Заксенхаузені 22 липня 1944) помер Олександр Олесь (Олександр Іванович Кандиба) - великий український письменник, поет, драматург, представник символізму.

22 липня 1946 року в м Авіньйон народилася Мірей Матьє - французька співачка. 21 листопада 1966 року вона вперше з'явилася перед французькими телеглядачами, виконавши пісню «Jezebel». Її виступ викликав фурор, багатьом здавалося, що на сцені знову виступає Едіт Піаф.

Людмила Кучма та Мірей Матьє
Людмила Кучма та Мірей Матьє

22 липня 1947 року в Гілмер (штат Техас) народився Дон Хенлі - американський барабанщик і співак, учасник рок-групи «The Eagles». Разом з гітаристом Гленном Фреєм вони зібрали склад і стали однією з найпопулярніших груп другої половини 1970-х років. Квінтет отримав чотири призи «Grammy», а Дон Хенлі зробив успішну сольну кар'єру і навіть отримав ще дві премії «Grammy» - як кращий рок-вокаліст (1985, 1989).

22 липня 1968 року правозахисник Анатолій Марченко звернувся з відкритим листом про загрозу радянського вторгнення в Чехословаччину, адресованого радянській та іноземній пресі. Через кілька днів Марченко заарештували за звинуваченням у порушенні паспортного режиму, а 21 серпня 1968 року засудили до року ув'язнення.

22 липня 1967 року в місті Флет-Рок, Північна Кароліна помер Карл Сендберг - американський поет, історик, романіст і фольклорист, лауреат Пулітцерівської премії (1919, 1940, 1951).

Джерело: Famous People
Джерело: Famous People

22 липня 1979 року компанія «Sony» розпочала продаж перших побутових плеєрів «Walkman». Синьо-сріблястий апарат під лейблом «Walkman» (модель TPS-L2) вперше з'явився в продажу в Японії 1 липня 1979 року.

22 липня 1981 року за замах на Папу Римського Іоанна Павла II турецького терориста Мехмета Алі Агджу засудили до довічного тюремного ув'язнення.

22 липня 1982 року від раку легенів помер Уейн Макларен - красень-чоловік, який довгі роки виконував на рекламних відеороликах і плакатах роль ковбоя «Marlboro». Йому було всього 52 роки.

Джерело: hoaxorfact.com
Джерело: hoaxorfact.com

22 липня 1983 року американська школярка Саманта Сміт з батьками повернулася в США після поїздки в СРСР на запрошення генерального секретаря ЦК КПРС Юрія Андропова. Дівчинка побувала в Москві, Ленінграді, в «Артеку », але з генсеком так і не зустрілася.

22 липня 1983 року скасований військовий стан у Польщі, який 13 грудня 1981 року ввів генерал Ярузельський.

22 липня 1986 року в Києві померла Наталя Ужвій - українська актриса театру і кіно. Її поховали на Байковому кладовищі.

Фото: Dan.kiev.ua
Фото: Dan.kiev.ua

22 липня 1986 року Палата громад Британського Парламенту проголосувала за скасування тілесних покарань в державних школах.

22 липня 1990 року помер Володимир Пекар - український хоровий диригент, педагог, заслужений діяч мистецтв України (1969). У 1967-1987 рр. він був художнім керівником і головним диригентом хорової капели «Трембіта».

22 липня 2001 року в Тель-Авіві померла Марія Гороховська - українська гімнастка, триразова олімпійська чемпіонка. На літніх Олімпійських іграх 1952 року завоювала сім олімпійських медалей.

Джерело: Исрагео
Джерело: Исрагео

22 липня 2004 року в Києві помер Костянтин Степанков - український актор театру і кіно, відомий за фільмами «Два місяці, три сонця», «З небес на землю», «Легенда про княгиню Ольгу», «Ярослав Мудрий», «Вавилон ХХ» , «Гадюка». Степанков був одружений на актрисі Аді Роговцевій.

22 липня 2005 року в Києві помер Петро Червінський - український журналіст, літературознавець, поет, автор афоризмів, літературний слідопит і києвознавець.

22 липня 2011 року в Осло, Норвегія, стався терористичний акт. Спочатку стався вибух біля резиденції прем'єр-міністра, який забрав життя семи осіб, а через дві години Андерс Брейвік влаштував бійню в молодіжному таборі Робітничої партії на о.Утея, застреливши 85 осіб.

22 липня 2012 року в Києві на 70-му році життя помер Богдан Ступка - видатний український актор театру і кіно, художній керівник київського Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка, народний артист України, Герой України (2011). Він запам'ятався по яскравим ролям у картинах «Білий птах з чорною ознакою», «Вогнем і мечем», «Дім», «Свої», «Старий переказ. Коли сонце було богом», «Водій для Віри» і т.д.

22 липня 2013 року в госпіталі Святої Марії в Лондоні народився принц Джордж Кембриджський - первісток герцога Кембріджського Вільяма і герцогині Кембриджської Кетрін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-