З початку року в Україні від ботулізму померло 5 людей - МОЗ

З початку року в Україні від ботулізму померло 5 людей - МОЗ

Укрінформ
Минулого тижня зафіксований п’ятий з початку року летальний випадок ботулізму - у Запорізькій області.

"Чоловік 1975 року народження помер вдома, за медичною допомогою він не звертався. Діагноз встановлено посмертно на підставі лабораторного підтвердження. Вірогідне джерело ботулізму - неякісна в’ялена риба домашнього приготування", - повідомляє сайт Міністерства охорони здоров’я.

За даними міністерства, станом на 16 липня в Україні зареєстровано 58 випадків ботулізму, внаслідок яких захворіло 65 людей, 5 із них померло.

Наразі в Україні наявні сироватки від ботулізму. Це високоякісні ліки канадського виробництва, закуплені Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) та передані Україні в якості гуманітарної допомоги, інформують у МОЗ.

Також нагадують керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій про порядок отримання протиботулінічної сироватки та дії органів місцевого самоврядування щодо локалізації осередку отруєння та недопущення поширення харчового отруєння.

Зокрема зазначається, що отримати сироватку, яка блокує дію токсину, що потрапив до організму, можна у будь-який час (навіть вихідні або неробочі години).

Наголошується і на необхідності інформування територіальних органів Держпродспоживслужби та місцевого самоврядування про виявлення випадку захворювання на ботулізм щоб запобігти виникненню нових випадків захворювання. Вони мають вжити належних заходів щодо підозрілого та/або встановленого джерела отруєння у відповідності до вимог чинного законодавства.

Читайте також: В Україну приїхала сироватка від ботулізму канадського виробництва - МОЗ

Міністерство охорони здоров’я України звертає увагу, що ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо. До факторів ризику належать споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, консервів або виробів з м’яса, якщо вони не проходили термічну обробку перед вживанням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-