У Сєвєродонецьку  покажуть оперу

У Сєвєродонецьку покажуть оперу "Дон Жуан" за участю артистів із п’яти країн

Фото
Укрінформ
У Сєвєродонецьку в рамках оперного проекту "Музику чути крізь стіни" презентують оперу Моцарта "Дон Жуан". Проект об’єднає понад 100 митців з України, Німеччини, Білорусі, Польщі, Латвії, Литви та Вірменії.

На сцені Луганського обласного музично-драматичного театру розпочався репетиційний період, прем’єра опери відбудеться 28 серпня. Про це сказав консул Німеччини Вольфганг  Мьоссінгер на прес-конференції за участю голови Луганської облдержадміністрації Юрія Гарбуза,  що проходила в будівлі театру після репетиції вистави, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні – початок репетицій проекту "Музику чути крізь стіни", який зібрав велику кількість артистів з Німеччини та інших європейських держав - до реалізації проекту на сьогодні долучились близько ста осіб із п’яти країн світу. Не  виключено, що до першого прем’єрного показу приєднаються ще кілька артистів. Назва його означає, що музику чути і по той бік лінії розмежування. Тож ми чекаємо гостей і з непідконтрольної українському уряду території Донбасу. Прем’єра опери буде поєднана з фестивалем, і обидва заходи мають підкреслити: Сєверодонецьк – відкрите місто. Місто, яке завжди приязно зустрічає гостей. Місто, якому є що показати", - підкреслив  Мьоссінгер.

Він наголосив, що проект "Музику чути крізь стіни" - один із тих, що найбільш точно відображають ідею програми Міністерства закордонних справ Німеччини з розширення співробітництва з громадянським суспільством у країнах Східного партнерства. 

"Ця програма існує з 2014 року. Тоді на її реалізацію було виділено 16 млн євро. В фіналі конкурсного відбору взяли участь 469 проектів, розроблених учасникам Східного партнерства з України, Вірменії, Білорусі, Азербайджана, Грузії, Молдови і Росії. Те, що проект "Музику чути крізь стіни" отримав підтримку, говорить про його якість", - уточнив консул.

Він впевнений, що музика Вольфганга Амадея Моцарта нікого не може залишити байдужим, адже у неї дивовижна властивість - об’єднувати людей.

У свою чергу керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз розказав, що ідея проекту народилась у Станиці Луганській, на пункті пропуску.

Прес-конференція, присвячена початку реалізації міжнародного оперного проекту "Музику чути крізь стіни" у Сєвєродонецьку / Фото: Станіслав Михайлов, Укрінформ

"Я хотів зібрати в зоні АТО музикантів з усього світу і поговорити про ціну миру. Про те, як могла виникнути стіна між двома частинами області, в яких немає ні політичних, ні релігійних протиріч між людьми. З цими думками я звернувся до Петера Шварца, керівника культурологічної організації "VladOpera e.V.", а вже він запропонував здійснити конкретну постановку опери Моцарта”, - сказав він.

Читайте також: Українська продакшн-студія планує екранізувати п’єсу Сенцова

Постановником  "Дон Жуана" є режисер з Німеччини Торстен Келле, який здійснив більш ніж 30 постановок у Берлінській державній опері, працював у театрах Мюнхена, Мілана, Мадрида, Барселони, Брюсселя, Амстердама, Копенгагена, Нью-Йорка та ін. 

Проект проходить за підтримки голови Луганської обласної державної адміністрації Юрія Гарбуза. 

Проект фінансується Міністерством закордонних справ Німеччини, Фондом ZEIT, культурним фондом Allianz і Міністерством науки, досліджень і мистецтв федеральної землі Баден-Вюртемберг (Німеччина).

На першому фото: Юрій Гарбуз, Вольфґанґ Мьоссінґер  (справа наліво) 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-