Нейрохірург пояснив, чому з грижами у хребті не варто бігти

Нейрохірург пояснив, чому з грижами у хребті не варто бігти "під ніж"

Укрінформ
Оперувати міжхребцеві грижі у більшості випадків непотрібно, адже більшість гриж зникають спонтанно.

На цьому наголосив лікар-нейрохірург Вадим Ілляшенко, повідомляє прес-служба МОЗ.

"Багато людей думають, що якщо у них виявили грижу міжхребцевого диска, то це назавжди та без оперативного втручання не обійтись. Тим часом дослідження показують, що до 2/3 гриж поперекових міжхребцевих дисків проходять самі по собі. Це явище називається спонтанна резорбція", - підкреслив лікар.

Він застеріг, що часто зустрічається реклама центрів і клінік, що пропонують магічні способи вирішення проблем зі здоров'ям. Як приклад, різного роду "авторські" методики, які начебто допоможуть позбавитись грижі міжхребцевого диску без оперативного втручання. У такій рекламі можуть навіть демонструвати знімки МРТ до і після лікування з коментарем на кшталт "ось бачите, пройшло 7 місяців - і грижі немає".

"Насправді, це не означає, що їхні альтернативні методи спрацювали. Більшість гриж дисків зникають спонтанно (!), тобто самі по собі. І це природній процес в організмі людини", - наголосив Ілляшенко.

Читайте також: Екстремальні дієти: Супрун пояснила, чому не варто виводити "шлаки"

За його словами, оперувати міжхребцеві грижі - досить популярна практика "лікування" в Україні, хоча необгрунтоване хірургічне втручання на хребті дуже небезпечне, адже може більше нашкодити, ніж вилікувати пацієнта.

Нейрохірург зауважив, що хірургічного лікування потребують не більше 5% пацієнтів з грижами дисків, що виявляються корінцевим синдромом, а у всіх інших випадках потрібно починати з консервативного лікування. "І тільки якщо немає ефекту від комплексного консервативного лікування через 6-8 тижнів, можна розглядати варіант хірургічного лікування", - додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-