Рожева миша, куля для вовкулаки та історія для лінивих: літні новинки від «Фоліо»

Рожева миша, куля для вовкулаки та історія для лінивих: літні новинки від «Фоліо»

Укрінформ
Книги про історію сьогодення і героїв минулого

Літо вже ось-ось перетне екватор, а ви ще не встигли перечитати все заплановане? Тримайте ще порцію літературних новинок від видавництва «Фоліо».

Серед найцікавіших книг, які вийшли друком цього літа, PR-менеджер видавництва «Фоліо» Дмитро Лебединський назвав соціально-політичну казку для дорослих «Рожева Миша», російського письменника, літературознавця, теле- і радіоведучого Віктора Єрофєєва. Його новий роман - гостра сатира на реалій російської дійсності трьох «посткримських» років.

Дію роману передано за допомогою ігрового сюжету, який має відсилки до керроллівскої «Аліси...». Тільки героїню звати Маруся Менделєєва і подорож її має інше, куди глибше підгрунтя... Батьків дівчинки під час прогулянки на яхті потягло на Дно місцеве Зло. І Маруся вирушає їх рятувати... Цар-Дно - це російське «днище», охоплене «епідемією безглуздя», де гротескно матеріалізуються всі негативні прояви нинішнього російського життя з його псевдоцінностями так званого «русского мира», для збереження ідеї якого все міцніше закручуються гайки... Провідниця і помічниця Марусі у цьому підводному царстві - Рожева Миша, звичайна іграшка, яка, як виявилося, володіє надздібностями.

Видавці також радять почитати «Історію для лінивих» від відомого блогера Макса Бужанського, яка стала продовженням виданої минулого року у видавництві «Історії світу в 88 главах» від нього ж.

Ці міні-есе - викладення історії різних епох відомим блогером в його самобутній манері, з притаманним йому почуттям гумору, легким складом і оригінальною подачею. Разом з тим, матеріал просвітницький, однак же абсолютно позбавлений менторства і надмірної зарозумілості. На читача чекає знайомство з невідомими фактами навіть розтиражованих подій, представлених автором, можливо, суб'єктивно, але безумовно аргументовано. «Історія для лінивих» - найсвіжіше і повне на сьогоднішній день зібрання захоплюючих «історичних замальовок від Бужанського».

На думку PR-менеджера видавництва «Фоліо», немає в українській історії особистості більш суперечливою, яка періодично викликає непримиренні дискусійні баталії в середовищі обивателів і знавців. Черговим приводом для такого сплеску стала свого часу книга Тетяни Таїрової-Яковлєвої «Іван Мазепа».

Це документально обгрунтоване дослідження назвали «першою в Росії правдивою книгою про гетьмана Івана Мазепу». Не зрадник імперії і царя, а неординарна особистість, різнобічно обдарована, неабиякого розуму, сили духу та патріотичної самосвідомості.

Ця книга - український переклад тієї самої, гучної, доопрацьований автором. Т. Таїрова-Яковлєва звертається до читача зі вступним словом, дещо за ці роки змінилося у самому «мазепознавстві» - деякі факти і констатації автором відкориговані й доповнені. Все це надає книзі ще більшої наукової цінності й глибини, відкриваючи нам все нового Мазепу...

Ще одна історична книга цього літа «Козацький міф. Історія і націогенез в епоху імперій» від професора Гарвардського університету Сергія Плохія.

У ній автор намагається розгадати таємницю «Історії русів» - однієї із найважливіших українських історичних хронік XIX століття. Пошуки автора загадкового твору, прояснення внутрішньої логіки і мети створення легендарних хронік - головна сюжетна лінія цієї праці.

Два додаткових мотиви - історія українського козацтва з початку XVI до початку XIX століття, а також історія відкриття, публікації і дослідження  «Історії русів» - ілюструють зв'язок між історією, міфом і процесом становлення української нації з початку позаминулого століття і до наших днів.

І завершує топову літню п'ятірку від «Фоліо» детективний ретророман від  Юрія Сороки «Куля для вовкулаки».

Дивні речі віднедавна відбуваються на околицях тихого подільського Меджибожа. Вихідці з розпечених глибин пекла все частіше з"являються поряд з переляканими мешканцями міста і збирають свій кривавий врожай. Хто вони, ці породження нічного мороку? Для яких цілей тримають у жаху фортецю і фільварки? Відповідь на ці питання надто складні, щоб хтось відшукав на них відповідь.

Хіба що цей "хтось" - безстрашний фехтувальник, колишній курінний отаман Запорізької Січі, приватний детектив і просто непересічна людина - Семен Ольховський-Паливода. А коли за справу береться він - істина мусить бути встановленою. Хоча легко пану Семену і його вірному зброєносцю Микиті не буде. Про їхні пригоди, перемоги і поразки розповідають сторінки першого роману з серії "Нотатки Семена Паливоди".

Любов Базів. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-