Календар на всю голову. 8 липня

Календар на всю голову. 8 липня

Укрінформ
Якщо в будні дні, ймовірно, треба бути винятково серйозними, принаймні, у вихідні, здається, варто відійти від шаблону.

Насолодіться цією мозаїкою, ми зібрали її за вас.

8 липня 1497 року португальці вирішили першими прокласти шлях у Східну Індію. Це рішення вони прийняли після того, як Христофор Колумб відкрив береги «Західної Індії», тобто Америки. Король Мануел I призначив керівником експедиції Васко да Гама. Флотилія складалася з чотирьох суден, екіпаж налічував 140-170 чоловік, серед них були і 10-12 злочинців, яких да Гама випросив у короля для виконання небезпечних доручень.

Портрет Васко да Гами з сайту 24smi.org
Портрет Васко да Гами з сайту 24smi.org

8 липня 1618 року за «зачаклування» французької королеви була страчена камеристка Марії Медічі Леонора Дорі Галігай, яка з ранньої юності була служницею і близькою подругою Медічі. Хоча Леонора часто гадала своїй пані, звинувачення в чаклунстві було сфальсифіковано.

Страта Леонори Дорі Галігай / Джерело: it.wikipedia.org
Страта Леонори Дорі Галігай / Джерело: it.wikipedia.org

8 липня 1621 року народився французький байкар Жан де Лафонтен. У 1668 році з'явилися перші шість книг байок. Саме до першої збірки увійшли знамениті байки, перекладені згодом Іваном Криловим.

Портрет Жана де Лафонтена з сайту parchemin.ch
Портрет Жана де Лафонтена з сайту parchemin.ch

8 липня 1654 року перший єврей ступив на землю Америки, який прибув у місто Нью-Йорк. Ним був Яків Барсімсон, який тут же став Джейкобом.

8 липня 1796 року Державний департамент США видав перший паспорт громадянина Сполучених Штатів.

8 липня 1838 року в Німеччині народився Фердинанд фон Цеппелін - німецький винахідник і військовий діяч, будівельник перших дирижаблів. У 1909 році він заснував «Luftschiffbau-Zeppelin, GmbH», а навесні того ж року пролетів на одному зі своїх дирижаблів 1100 км за 38,5 годин. Його успіхи привернули пильну увагу з боку військових відомств. Згодом вони закупили три апарати класу «Саксонія», але тільки після того, як один з них подолав відстань від Відня до Бадена менш ніж за 8 годин.

Фото: Badische Zeitung
Фото: Badische Zeitung
Фото: en.wikipedia.org
Фото: en.wikipedia.org

8 липня 1839 року в Річфорді, Нью-Йорк народився Джон Девісон Рокфеллер - американський нафтовий магнат, мільярдер, філантроп, засновник клану Рокфеллерів. Його повна заробітна плата за перші три місяці склала $50 (50 центів в день). Із першої зарплати він став жертвувати близько 6 відсотків свого доходу на благодійність. У 1913 році Джон створив Фонд Рокфеллера, якому дав $250 млн на розвиток охорони здоров'я, медичного навчання та мистецтва.

Фото: LOFF.IT
Фото: LOFF.IT

8 липня 1889 року в Нью-Йорку вийшов перший номер газети «The Wall Street Journal». Зараз це щоденна політико-економічна газета в США, орган фінансових і ділових кіл, що має чотири регіональних видання - східне, середньозахідне, південно-західне і тихоокеанське.

Фото: Wikimedia Commons
Фото: Wikimedia Commons

8 (20) липня 1893 року за ініціативою міністра фінансів графа Сергія Вітте було затверджено «Положение о казенной продаже питей», завдяки якому в Росії вводилася державна монополія на спирт і вироблення горілки. Під винну монополію була підведена могутня ідеологічна база: держава брала горілчану справу в свої руки, дбаючи про народне здоров'я, намагаючись припинити незаконний оборот спирту і викорінити напої сумнівної якості. По всій країні відкрилося 40 тисяч казенних винних лавок.

8 (21) липня 1907 року в Житомирі народився Олег Ольжич (Олег Кандиба) - український поет, археолог і політичний діяч. Був сином відомого поета і письменника Олександра Олеся. 10 червня 1944 року Олег Ольжич загинув у концтаборі Заксенхаузен.

8 липня 1907 року в Нью-Йорку пройшла прем'єра найзнаменитішого американського вар'єте першої половини XХ століття «Ziegfeld Follies». Прем'єру організував бродвейський імпресаріо Флоренз Зігфелд. У «Шоу про багатих, для багатих і з багатими людьми» брали участь тільки найкрасивіші дівчата Великого Яблука. У різний час з цим антрепренером співпрацювали композитори Ірвінг Берлін, Джордж Гершвін та Джером Керн.

Фото: Pinterest
Фото: Pinterest

8 липня 1918 року був створений Державний сенат Української держави. Державний сенат Української держави очолив міністр освіти Микола Василенко. Сенат складався з кількох підрозділів: Адміністративного генерального суду, Карного генерального суду, Цивільного генерального суду і Загального зібрання.

8 липня 1920 року в м. Біллунн, Данія народився винахідник дитячого ігрового конструктора «Lego» Готфрід Кірк Крістіансен. У 1950 році він став молодшим віце-президентом сімейної корпорації «Lego Group», після смерті батька - президентом Ради директорів, а до 1960 року викупив частки братів і став єдиним власником компанії. Саме Готфрід Крістіансен курирував початок продажів «Lego» в США в 1961 році.

8 липня 1932 року в м. Старий Крим помер Олександр Грін - російський прозаїк, поет, представник неоромантизму і романтичного реалізму, автор філософсько-психологічних, з елементами символічної фантастики творів. Є автором повістей «Червоні вітрила», «Та, що біжить по хвилях», «Золотий ланцюг», «Дорога в нікуди». Літератор почав друкуватися в 1906 році, всього було опубліковано 400 творів. Це він створив вигадану країну, яка завдяки критику Корнелію Зелінському отримала назву «Грінландія».

Остання прижиттєва фотографія О. С. Гріна. Старий Крим, червень 1932 р.
Остання прижиттєва фотографія О. С. Гріна. Старий Крим, червень 1932 р.

8 липня 1938 року народився Лесь Танюк - український режисер театру і кіно, професор Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого, заслужений діяч мистецтв України (1995), народний артист України (2008), народний депутат України кількох скликань, голова Національної спілки театральних діячів України (1992); голова Всеукраїнського товариства "Меморіал" імені Василя Стуса (1992); заступник голови НРУ (1999), член Політради НРУ (1999), член Центрального проводу НРУ (1992); член Національної комісії України у справах ЮНЕСКО (1995); голова Всеукраїнського комітету з підготовки суду над КПРС-КПУ за злочини тоталітаризму «Нюрнберг-2» (1996).

8 липня 1967 року в Лондоні у 53 роки під час чергового нападу туберкульозу померла Вів'єн Лі - знаменита англійська і голлівудська актриса. Вів'єн Лі в 26 років отримала свій перший Оскар: спочатку - за роль Скарлет О'Хара в «Звіяні вітром», потім - за Бланш Дюбуа в «Трамваї "Бажання"».

Фото: Pinterest
Фото: Pinterest

8 липня 1981 року на сцені Московського театру імені Ленінського комсомолу відбулася прем'єра рок-опери «Юнона і Авось» композитора Олексія Рибникова на вірші поета Андрія Вознесенського. У назві вистави використані імена двох вітрильників, на яких здійснювала своє плавання експедиція Миколи Рєзанова.

Вся команда вистави
Вся команда вистави "Юнона і Авось" в 1983 році перед паризькими гастролями / Фото: Олександр Стернін

8 липня 1989 року в Києві помер Платон Майборода - видатний український композитор, педагог. Є автором хорів і пісень (понад 200), симфонічних творів, музики до спектаклів і фільмів. Популярність в народі знаходили його пісні «Рушник», «Київський вальс» (обидві - на вірші Андрія Малишка) тощо.

8 липня 1994 року помер Кім Ір Сен - засновник північнокорейської держави і його керівник в 1948-1994 рр. (Глава держави - 1972). Основоположник північнокорейської державної ідеології - чучхе. Він обіймав посади голови Кабінету міністрів КНДР (1948-1972) і президента КНДР (1972-1994), хоча реальна влада полягала в посаді Генерального секретаря ЦК Трудової партії Кореї. Офіційний його титул, як за життя, так і після смерті - «Великий вождь товариш Кім Ір Сен». Після смерті оголошений «вічним президентом» Кореї.

Фото: koreya24.ru
Фото: koreya24.ru

8 липня 1997 року Польща, Угорщина і Чеська Республіка увійшли до складу НАТО.

Фото з сайту mod.gov.ge

8 липня 1998 року оригінал незакінченого рукопису поета Джеффрі Чосера «Кентерберійські оповідання», написаного наприкінці XIV століття середньоанглійською мовою, був проданий за £4.621.500, що стало новим світовим рекордом вартості книги на аукціонах.

8 липня 2003 року в Сінгапурі завершили складну операцію по розділенню іранських сестер-близнюків Ладан і Лалех Біджані. Незважаючи на зусилля лікарів, через велику втрату крові обидві жінки загинули. Телебачення Ірану перервало передачі, щоб повідомити сумну новину про смерть першої з близнят, яка померла на півтори години раніше сестри.

Фото з сайту thouheedspace.blogspot.com
Фото з сайту thouheedspace.blogspot.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-