"Літературний безвіз": у Вінниці пройде фестиваль "Острів Європа"

Укрінформ
Триденний літературний фестиваль «Острів Європа», присвячений «камерним» літературам, малим мовам та локальним текстам, відбудеться у Вінниці та збере митців з дев’яти країн світу.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила прес-секретар фестивалю «Острів Європа» Марія Ковальчук.

«У Вінниці в п’ятницю розпочнеться масштабний міжнародний фестиваль «Острів Європа», присвячений «камерним» літературам, малим мовам та локальним текстам. Фестиваль збере письменників, діячів мистецтва та інтелектуалів з України, Білорусі, Польщі, Чехії, Вірменії, Ізраїлю, Швейцарії, Канади та США на спільну розмову про Європу як острів, де можна відчути присутність Іншого на єдиній території – географічній та психологічній», - повідомила Ковальчук.

За її словами, фестиваль триватиме упродовж 15-17 червня. Заходи фесту пройдуть на 10 open-air локаціях. Це будуть унікальні урбаністичні «острівці» у різних точках Вінниці, пов'язаних з літературною атмосферою. На відкритих майданчиках відбуватимуться літературні читання, презентації, дискусії інтелектуалів, перформанси та концерти, виставки й квести.

Організатори фестивалю - громадська організація «Культурний Кампус» і Вінницька міська рада - обіцяють, що відвідувачі фестивалю зможуть відчути атмосферу «літературного безвізу», який органічно поєднуватиме європейських митців з українськими колегами, доводячи понад столітню традицію інтегрованості української культури в континентальні й світові тенденції.

У ході фестивалю сходи колишньої переправи через річку Південний Буг перетворяться на простір поетичних читань, а сад Музею Коцюбинського радуватиме вечірніми літературно-музичними перформансами Мар’яни Савки, Олени Гусейнової, Катерини Калитко та концертом нового проекту Сергія Жадана, Олега Каданова і Євгена Турчинова «Лінія Маннергейма».

Найбільш інтригуючими та експериментальними стануть читання на острові Кемпа, який майже десятиліття не був включений у суспільне життя містян. Через «тихе» мистецтво – літературу – організатори спробують зафіксувати унікальність цього простору з огляду на його недоторканість і природну екосистему, керуючись гаслом «364 дні Кемпа – 1 день Фестивальний».

Міжнародну програму фестивалю представлять автори, знані далеко за межами своїх країн, але досі не видані в Україні: живий класик білоруської літератури Альгерд Бахаревіч, володарка престижної польської премії Вітольда Гомбровича Вероніка Мурек, чеська літераторка Дора Капралова, ізраїльська письменниця родом з Чернівців Белла Шаєр, співзасновниця літературного салону у Цюриху Дана Грігорчеа.

Учасниками «Острова Європа» будуть і знакові українські літератори Андрій Курков, Артем Чех, Микола Рябчук, Ірина Цілик, Олена Стяжкіна, Остап Сливинський, Сергій Татчин, молоді прозаїки та поети, а також закордонні україністи, письменники і перекладачі Оксана Луцишина (США), Марко Роберт Стех (Канада), Аня Хромова (Ізраїль), Оля Гнатюк, Ядвіа Сковронь (Польща).

Читайте також: Цього тижня на Буковині стартує кінофестиваль "Миколайчук-фест"

Спеціальною подією фестивалю стане виставка «На горі», присвячена постаті найбільш європейського за духом митця-вінничанина – Ігоря Костецького.

У форматі нічного кінотеатру відвідувачі фестивалю зможуть побачити класичну екранізацію повісті Михайла Коцюбинського «Дорогою ціною» (реж. Марк Донськой) та ретроспективу трьох кінематографічних шедеврів вінничанина Ігоря Савченка.

Не залишаться без уваги і наймолодші читачі, для яких підготує дитячі заходи «Видавництво Старого Лева».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-