Кириленко презентував свою книгу

Кириленко презентував свою книгу "Три розмови про Україну"

Укрінформ
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, письменник Василь Шкляр та журналіст Микола Вересень взяли участь у передпрезентації книги віце-прем'єр-міністра В’ячеслава Кириленка "Три розмови про Україну".

Захід відбувся на Книжковому арсеналі 2 червня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“В цій одній книзі обговорено багато тем, але всі вони мають перехресний зв’язок, бо всі - про Україну, про те, що відбувалося впродовж цих років після відновлення незалежності. Ми шукаємо відповіді на запитання, як нам зміцнити Україну, перемогти Росію і рухатися вперед до вільної сім’ї європейських народів, зберігаючи власну українську ідентичність”, - розповів під час презентації її автор. 

Передпрезентація книги «Три розмови про Україну» / Фото: Cerkva.info

Кириленко наголосив, що у його книзі багато ремінісценцій про минуле, однак вона – про майбутнє, і в кожній з трьох розмов читач знайде новий погляд на відомі речі, зокрема, на процес отримання автокефалії, як він починався і як триває тепер. 

“Розмова зі Святійшим патріархом Філаретом була дуже глибокою і місцями несподіваною, але будемо поки що тримати інтригу”, - сказав він. 

У свою чергу Патріарх Філарет підкреслив, що в книзі написана правда: “Ви знаєте, що Росія розповсюджує по всьому світу неправду, а ми повинні жити правдою і знати свою правдиву історію, а не спотворену. Тому в цьому відношенні ця книга допоможе вам знати правду про наше минуле і про сьогодення”. 

Він розповів, що, насамперед, говорив з автором про те, що без церкви ніяка держава існувати не може, і для того, щоб Україна залишалась державою, потрібно, щоб у неї була незалежна церква. “Росія це добре розуміє, і тому зробила все можливе, щоб залишити церкву під своїм впливом, тобто під московським патріархатом. Зараз іде боротьба: хто кого, але ми вже підійшли до такого стану, що вже всі бачать – в Україні буде одна єдина українська православна церква. А це означає, що Україна буде нездоланною державою назавжди. Я думаю, що вже недалекий час, коли ми отримаємо томос про автокефалію української церкви”, - наголосив Філарет. 

Письменник Шкляр зазначив, що погодився на розмову, насамперед, через те, що Кириленко – “глибокий читач, що притаманно дуже мало кому з наших чиновників, але віце-прем’єру з гуманітарних питань личить таке книголюбство”. 

“Коли людина в темі, то виходять дуже цікаві розмови. Ось і ця розмова вийшла відвертою, я сказав навіть багато такого, що не говорив ще ніколи й нікому. В’ячеслав вміє зачепити і витягти щось сокровенне, думаю, це вийшло навіть не інтерв’ю, а з мого боку навіть така коротка біографічна повість”, - додав Шкляр.

Журналіст Вересень повідомив, що спільна робота з Кириленком над книгою «Три розмови про Україну», можливо, стане навіть початком подальшої їхньої співпраці зі створення проекту, на кшталт того, який робив журналіст на початку 90-х під назвою “Усна історія”. 

“Це такий абсолютно західний формат, на жаль, українці чомусь не тяжіють до нього, він достатньо простий - ти береш свідків певних подій, обов’язково з усіх боків, і переможців революцій, і тих, хто програв, та робиш з ними величезні розлогі інтерв’ю. Ми ведемо розмови, щоб створити такий проект, і сподіваюся, що ми його створимо. Це популярно в західних університетах, і, мені здається, буде важливо і для нас”, - наголосив Вересень.

Книга "Три розмови про Україну" має вийти друком у кінці червня. 

Як повідомляв Укрінформ, ця книга – це три діалоги з людьми, які кожен у своїй царині робили важливі речі для становлення України. 

У діалозі Кириленка із Патріархом Філаретом мова йде про становлення української церкви після здобуття Україною незалежності, але у контексті усієї палітри докорінних соціальних та політичних змін, що відбулися у країні від 1991 року і дотепер.

Діалог із письменником Василем Шклярем - про літературний процес, політику, владу, історію, бачення ним минулого та сьогодення, вплив його книг на формування суспільних настроїв та творення нових архетипів українського Героя.

Читайте також: Журналістка Укрінформу презентувала поетичну збірку на Книжковому арсеналі

У діалогу Кириленка з істориком, журналістом та телеведучим Миколою Вереснем порушуються теми трьох українських революцій - 1990, 2004 та 2013-2014 рр., активними учасниками яких вони обидва були: один як студентський активіст, а потім політик, другий - як журналіст і відомий український медійник. Співрозмовники обговорюють найважливіші теми, що турбували та продовжують турбувати українське суспільство, а також уперше оприлюднюють багато фактів та нових тлумачень політичних та медійних подій, що мали місце протягом цього часу та учасниками яких вони були.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-