Керівництво Євробачення має засудити політичні провокації Росії - Нищук

Керівництво Євробачення має засудити політичні провокації Росії - Нищук

Ексклюзив
Укрінформ
Головний офіс Євробачення має засуджувати будь-які провокації з політичною складовою від учасників конкурсу.

Так прокоментував міністр культури України Євген Нищук кореспонденту Укрінформу інформацію в ЗМІ про проведення російською делегацією Євробачення акції "Безсмертний полк" в Лісабоні із прапорами так званих "ДНР" і "ЛНР".

"Моя точка зору проста - це чергова провокація Російської Федерації. Мені дуже прикро, адже минулого року я тісно співпрацював з європейськими партнерами, готуючи Євробачення в Україні, і я знаю, що найголовніший принцип європейських партнерів та головного офісу Євробачення полягає в тому, щоб не було будь-якої політичної складової. І ця декларація російських виконавців і російської делегації ще раз підтверджує той факт, що ми все правильно минулого року зробили, бо ці провокації могли бути тут, в Україні, під час проведення Євробачення у нас. Звичайно, я засуджую, так само як і має засудити це центральний офіс Євробачення", - заявив міністр.

Читайте також: Сьогодні - перший півфінал Євробачення

В свою чергу голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович зазначив у коментарі Укрінформу, що досі про випадок у Лісабоні не чув, однак "не був би здивований черговій провокації".

"Я переконаний, що такі акції - це невід'ємний елемент ідентичності сучасної Росії, в тому числі і в цих самопроголошених республіках, так званих "ЛНР", "ДНР". Для них це справді перетворилось на певний культ, цивільну релігію. Очевидно, що Україна має роз'яснювати світові, що це означає, роз'яснювати, що мова йде не просто про "інший погляд" на українське минуле, а мова йде і про українське майбутнє. Що за всіма прорадянськими вшануваннями, пов'язаними з Другою світовою війною, є бажання зберегти Україну в орбіті російського впливу", - зазначив він.

Історик також сказав, що з боку Українського інституту національної пам'яті доречним буде відреагувати на такі випадки, так само як на подібні ситуації однозначно має реагувати МЗС, МІП та громадські організації.

Як повідомлялося, 6 травня російська делегація напередодні пісенного конкурсу "Євробачення-2018" у португальському Лісабоні влаштувала акцію "Безсмертний полк", учасники якої несли, зокрема, прапори так званих "ЛНР" і "ДНР". Очолила ходу співачка Юлія Самойлова, яка представляє РФ цьогоріч на "Євробаченні".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-