Юрій Стельмащук: 13 кроків для кожного українця

Юрій Стельмащук: 13 кроків для кожного українця

Аналітика
Укрінформ
В Українському кризовому медіацентрі відбулася презентація книжки "Український дім: будь Господарем». Варто прочитати

Автор книги (видавництво «Задруга»), відомий громадський діяч, священик і волонтер Юрій Стельмащук, наголошує: сьогодні щастя людини, її майбутнє, покликання часто трактується, насамперед, як отримання матеріального прибутку і влади. Але ж людина не може бути тільки споживачем. Брехня, жадібність, заздрість, корисливість, мстивість правлять світом. Аморальні «цінності» невблаганно ведуть людство до бездуховності, розчарування, бідності. Щоб стати справжнім Господарем у своєму домі, треба вдосконалювати себе.

Натомість, переконаний Юрій Стельмащук, життєвими ідеалами українців мають бути людська порядність, патріотизм, професійні вміння, знання власної історії та збереження культури, християнські цінності. Для того, щоб жити в заможній і розвинутій країни, треба навчитись сприймати державу, як власний дім – пояснює автор.

«Український дім: будь Господарем» – це книга про пошук української національної ідеї. В ній показані шляхи самовдосконалення людини на грунті християнського віровчення та ідеалах гуманізму. Дуже часто основною проблемою людини є нерозуміння власного потенціалу. Ми не знаємо, як знайти своє покликання і призначення. І саме з цього нерозуміння витікає більше, глобальне – відсутність орієнтирів в облаштуванні своєї держави.

Наче у приватній дружній розмові, на прикладі власного життя автор розповідає про випробування і боротьбу зі своїми вадами, про помилки, каяття, зцілення душі, очищення від гріха і віру, яка є «надійним фундаментом для наших бажань». Прожити життя чи реалізувати своє покликання неможливо без перешкод, спокус, падінь, пише Юрій Стельмащук. Загартування характеру і риси, які виховує в собі людина на цьому шляху – мудрість, розважливість, послідовність, служіння та любов, допомогу – все це риси Господаря свого дому, своєї держави.

Юрій Стельмащук, автор книжки

Юрій Стельмащук описує 13 кроків, які має пройти кожен українець, пізнаючи себе, аби побороти страхи та усвідомити свої устремління. Ось вони: прагнення до надії - каяття та відповідальність - прощення та примирення - сповідь і причастя – усвідомлення рішення - служіння та любов - вічна мрія - віра, як щит - мудрість Божа - вчитель та учень - бути лідером – любов - бути господарем і переможцем.

Книга складається з трьох розділів, і наприкінці кожного – бесіди автора з однодумцями. Це роздуми представників реальної української еліти - науковців, політологів, філософів, публіцистів, волонтерів, духівництва - про пошук української національної ідеї, і шляхи її поширення серед українства. А також, звісно, про добу і долю, яку нині проживає Україна. За словами видавця Тетяни Артьоменко, думки і свідчення цих непересічних людей "були гармонійно вплетені в текст авторської розповіді. Вони - кристалізували центральну ідею автора книги, яку також можна назвати книгою-роздумом, книгою-інтерв'ю, книгою-бесідою".

Що таке соборність сьогодні? Що є духовною основою держави? І яка національна ідея потрібна Україні? Автор також розмірковує про постання в Україні політичної нації; його тривожать загрози на шляху українського державотворення; він визначає риси, що їх необхідно розвивати в собі українцям, аби здолати усі перешкоди на своєму шляху.

Створення в національній свідомості образу Господаря свого Українського Дому, як прикладу для наслідування, стане рушійною силою державотворення, – наголошує Юрій Стельмащук, наводячи приклади з історії, яку писали лідери нації Володимир Великий, Ярослав Мудрий, Богдан Хмельницький та інші. І додає: «Лідер – рішуча, впевнена людина, з глибокими цінностями і добрими навичками, вона знає куди йти та веде власним прикладом. Його девіз: «Роби як я!»

Насамкінець, про автора. Юрій Стельмащук народився на Івано-Франківщині. Йому - 39 років і він є дуже різноплановою людиною. Судіть самі. Кандидат наук за фахом «державне управління», директор ДП «Національний центр ділового і культурного співробітництва «Український дім», голова політичної партії «Український дім», президент Київської обласної федерації з козацького бою, волонтер і нарешті – священник кафедрального Собору Святого Апостола Андрія Первозваного в Києві.

У роботі над виданням автор використав авторитетні наукові джерела відомих українських державників і дослідників української історії: В’ячеслав Липинський, Микола Міхновський, Тімоті Снайдер, Володимир Сергійчук, Ярослав Дашкевич та ін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-