Фільм про Петлюру та гурт

Фільм про Петлюру та гурт "Гайдамаки": фестиваль "Історія.UA" оголосив програму

Укрінформ
5-6 травня у Запоріжжі відбудеться фестиваль "Історія.UA", започаткований Українським інститутом національної пам'яті. 

Про це повідомляє прес-служба УІНП.

"Родзинкою фестивалю буде допрем'єрний показ фільму "Таємний щоденник Симона Петлюри" за участю акторів та режисера Олеся Янчука. Показ фільму в Україні заплановано восени, але вже у травні його безкоштовно побачать у Запоріжжі під час фестивалю. Також буде концерт рок-гурту "Гайдамаки", - розповіла начальник Управління популяризаційно-просвітницької роботи УІНП Олена Халімон.

Вона нагадала, що вперше фестиваль "Історія.UA" відбувся у Києві 2017 року під гаслом "Історія без брому та нафталіну".

"У 2018 році ми вирішили зробити його мандрівним і провести у місті Запоріжжя. Ми спільно з істориками Запорізького національного університету та Департаментом культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА підготували дві збірки - "Усна історія російсько-української війни 2014-2016" та "МАЙДАН від першої особи. Регіональний вимір", - поінформувала представниця інституту.

Директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовськой повідомив, що фестиваль має на меті зламати стереотипи про історію як кабінетну науку і довести, що історія - не лише для істориків, а для всіх, бо ми всі і є її творцями, саме тут і зараз.

"В останні роки зроблено чимало відкриттів, які показують події в нашій країні без пропагандистських нашарувань та політичних прикрас. Свобода слова дала змогу оприлюднити спогади очевидців, відкриття архівів - оприлюднити раніше не відомі широкому загалу факти", - зазначив він.

Читайте також: Халпахчі обіцяє Focus Italia в Одесі, Харкові і Львові

Голова благодійного фонду "Лебедія", координатор культурно-мистецької акції "Патріотична весна" Любов Мороко розповіла, що в рамках фестивалю відбудеться музейна інсталяція російсько-української війни, виставка військової техніки, ярмарок волонтерського крафту для допомоги нашим бійцям.

Директор видавництва "АА Тандем" Віктор Текуч заявив, що запоріжці матимуть змогу впевнитися, що нарешті заборонена понад сім десятиліть справжня історія України вийшла за рамки професійних кіл та університетських аудиторій і стала популярною та цікавою.

У рамках фестивалю також відбудуться заходи культурно-мистецької акції "Запорізькі обереги", де будуть представлені вироби народних майстрів - як із традиційних видів народного мистецтва, так і в сучасних та авторських техніках; показові виступи вихованців Запорізької ДЮСШ "Спас" з елементами боїв та акробатики, майстер-класи з володіння шаблею, навчання гри на народних інструментах та інші інтерактиви.

У заходах візьмуть участь майстри-куховари різних національно-культурних товариств, буде й унікальна концертна програма від вірменської та грузинської діаспор.

Захід відбуватиметься у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці (проспект Соборний, 142) та на площі перед нею. Вхід вільний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-