Діти з АТО їдуть у всеукраїнський тур з унікальною виставою

Діти з АТО їдуть у всеукраїнський тур з унікальною виставою

Фото
Укрінформ
Мультимедійна вистава-променад "Листи незнайомому другу з Нью-Йорка", що у виконанні дітей-акторів з прифронтового Новгородського на Донеччині встигла вразити Київ, вирушає у тур Україною.

Про це заявив міністр культури Євген Нищук на прес-конференції в Укрінформі. 

"Прем'єра вистави відбулася у грудні 2017 року і у січні 2018 року в Мистецькому арсеналі. Вона мала великий резонанс. І я щиро радий, що з цим проектом група їде по Україні - до Житомира, Одеси, Дніпра і Харкова, тому що він перевертає будь-які дискусії і маніпуляції навколо того, чим живуть діти, молодь в прифронтовій зоні на сході країни. Вистава вражає правдою, щирістю, відкритістю. Юні актори донесли болючі речі, пережиті ними, без будь-якого пафосу, зайвої сентиментальності, потоків сліз. Просто в точку - що там відбулося і що відбувається", - сказав Нищук. 

Він відзначив дуже незвичну форму вистави, якої досі не було в Україні і яка, на його переконання, нікого не залишить байдужим. 

"Це формат променаду, екскурсії, поринання в іншу реальність. І це насправді дивовижно. Щодо суті - то цей матеріал був опрацьований, зокрема, режисером і драматургом Ольгою Данилюк, але сам він поданий і написаний юними акторами, які доносять реальну правду. За жанром це реаліті-драма. І я всіх хочу запросити, тому що люди відчують, побачать такі речі, які не почуєш в новинах по телебаченню. І в цьому цінність цього проекту", - підкреслив міністр. 

Нищук назвав ця виставу "дослідженням, осмисленням правди".

"І цей проект повинен мати продовження. Це дуже важливий соціальний і мистецький видовищний проект, який говорить про реалії, про правду, але з великою надією на мир, на те, що ми все подолаємо і чудові містечка на сході країни оживуть і передусім ще й завдяки культурі", - наголосив він.

Як розповіла режисер Ольга Данилюк, ідея проекту зародилася під час волонтерських поїздок у зону АТО, сам проект почався з болісної теми життя у прифронтовій зону, з якої люди не поїхали через різні обставини і пережили дуже складні часи.

"З осені 2016 року ми почали з підлітками Новгородського працювати над тим, щоб розказати історію про інший Донбас, без стигматизації і купюр. Весь матеріал у виставі - документальний. Ми показуємо справжнє життя, реальні історії, які пережили наші діти-актори. Руйнуємо міфи про Донбас", - сказала режисер.

За її словами, у назві "Листи незнайомому другу з Нью-Йорка" закладена інтрига, тому що Новгородське до 1951 року називалося Нью-Йорк. 

"І ми знайшли форму - Листи до незнайомого друга. Але діти буцімто пишуть листи віртуальному другу у великий Нью-Йорк і намагаються розказати йому свої історії, що перегукуються з реальними подіями. Діалог вплітається в канву складної драматургії, яка за жанром є інтерактивною документалістикою. Це ексклюзивна променадна вистава з живим спілкуванням, коли глядач перебуває безпосередньо в самій мізансцені. Це має сильний вплив", - підкреслила Данилюк. 

Діти - учасники вистави, які були присутні на прес-конференції, розповіли, що хочуть пов'язати своє життя з музикою.

Зокрема, 17-річний Кирил Дем'янов народився у Торецьку, а зараз живе в Новгородському. Вчиться в Донбаському коледжі технології і управління, займається музикою, пише і виконує реп. "А поштовхом для цього став 2015 рік, коли велися активні бойові дії. Я бачив і чув те, що не мають чути діти в свої 15 років", - сказав хлопець, додавши, що в майбутньому хоче вчитися в Харкові, в Академії культури і мистецтва, на звукорежисера.

Каріна Варфоломєєва народилася і живе в Новгородському. "З появою в моєму житті проекту "Листи незнайомому другу з Нью-Йорка" моє життя змінилося, бо він є можливістю розповісти про себе, адже багато хто не знає того, що бачимо ми і що коїться довкола нас", - сказала дівчина. Вона також розповіла, що вчиться в музичному коледжі на оперному вокалі і дуже хоче продовжити навчання в Києві, в консерваторії. 

Читайте також: Ювілейний фестиваль "Мельпомена Таврії" відвідають театри з 11 країн

Есміра Гасанова, що співає, теж донедавна жила в Новгородському, зараз вчиться в Національному університеті культури у Києві. Вона у захваті від проекту. "Мені подобається сцена, я люблю бачити усмішки на обличчях глядачів. Люблю, коли мама, а вона приходить на кожен мій виступ, усміхається. І мені хочеться і далі співати", - зізналася Есміра.

Міністр культури побажав юним акторам відбутися в цьому житті "як великим творчим особистостям".

Як зазначалося, гастролі відбудуться у Житомирі 24-25 квітня, в Одесі 28-29 квітня, у Дніпрі 3-4 травня, у Харкові 7-8 травня. 

Діти з АТО їдуть у всеукраїнський тур із виставою "Листи незнайомому другу з Нью-Йорка"

Фото: Олександр Попенко, Mystetskyi Arsenal, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-