Ювілейний фестиваль

Ювілейний фестиваль "Мельпомена Таврії" відвідають театри з 11 країн

Фото
Укрінформ
У фестивалі "Мельпомена Таврії", що проходитиме 17-27 травня у Херсоні та Миколаєві, візьмуть участь театри з 11 країн.

Про це повідомив на прес-конференції у Києві президент фестивалю - генеральний директор-художній керівник театру Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша народний артист України Олександр Книга.

"ХХ Міжнародний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії" розпочнеться 17 травня в місті Херсоні. Він триватиме 11 днів - по 27 травня. В цьому році буде 51 вистава, 43 театри. За 11 днів вони покажуть своє мистецтво на 20-ти локаціях у Миколаєві і Херсоні", - сказав Книга.

Він зазначив, що на вистави, які будуть репрезентовані на цьому фестивалі, вже майже немає квитків. "Тобто Херсонщина любить свій фестиваль і викуповує всі квитки, тому що все краще, що є в Україні і в наших друзів за кордоном, ми намагаємось привезти. Тому що і завдяки фестивалю піднімається і наш театр - ми в минулому році зіграли 360 вистав для 165 тисяч херсонців", - підкреслив Книга.

Він також повідомив, що відкриватиме "Мельпомену Таврії" світова прем'єра - вистава "Херсон 1918/2018".

"Це спільний проект Херсонського театру імені Куліша та Державного театру міста Штутгарта. Це сучасна драматургія, сучасний погляд, сучасний український театр. Думаю, що проект вийде вдалий, тому що є потреба в зміні крові", - зазначив президент фестивалю.

Міністр культури Євген Нищук наголосив, що "Мельпомена Таврії" - один з найдавніших, найсистемніших і найбільших театральних фестивалів в Україні.

"Він переживав різні часи і відбувався іноді не завдяки, а всупереч. Щороку збирав велику кількість театральних труп з усієї України. Вони приїздили на Південь країни, і це було дуже важливо в усіх аспектах - і у виховних для молоді південного краю, щоб вона бачила всі тенденції різного репертуару по всій Україні. Важливо, що сюди запрошуються не тільки державні театри, а й театри-студії, експериментальні", - сказав Нищук.

Міністр повідомив, що цього року візьме участь у фестивалі і як актор. "Ми зберемо велику кількість людей на виставу "Три товариші" за Ремарком, бо це дуже важлива тема, яка співзвучна з тими часами, з тими відчуттями, які переживають багато наших хлопців, що повертаються з війни. Думаю, що саме на Півдні буде дуже важливо представити цю роботу", - підкреслив Нищук.

Він також відзначив важливість того, що фестиваль буде охоплювати два міста - адже це дасть змогу охопити значно більшу аудиторію.

Читайте також: Українські діти долучилися до святкової ходи народів світу в Цюриху

За словами Нищука, проведена дуже складна організаційна робота. Фестиваль у цьому році крім українських відвідають колективи з Португалії, Німеччини, Литви, Польщі, Угорщини, Туреччини, Ізраїлю, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови.

Міністр також наголосив, що Україна нині переживає театральний бум.

"Ми переживаємо той час, який сміливо можна назвати "театральний бум в Україні" - і це не тільки кількість вистав, а й які вони, який вони мають резонанс в цілому по Україні. У нас, нарешті, починає відроджуватись гастрольна діяльність по Україні. З цього року ми будемо інвестувати кошти в гастрольну діяльність тих чи інших театральних вистав по Україні", - повідомив Нищук.

Прес-конференція, присвячена ХХ Міжнародному театральному фестивалю "Мельпомена Таврії" / Фото: Анатолій Сірик, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-