Президент Польської кіноакадемії стане почесним гостем

Президент Польської кіноакадемії стане почесним гостем "Золотої дзиги"

Укрінформ
Президент Польської кіноакадемії Даріуш Яблонський стане почесним гостем церемонії вручення нагород кінопремії "Золота дзига", що відбудеться 20 квітня у Києві.

Про це повідомляється на офіційному сайті Української кіноакадемії.

"Даріуш Яблонський - режисер, продюсер та сценарист, член Європейської кіноакадемії, голова Європейського клубу продюсерів, ініціатор створення Польської кіноакадемії, Польської національної кінопремії “Орли” та засновник Незалежної кінофундації", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: "Межа" підкорила словацьких кіноакадеміків – перемогла у шести номінаціях

У 1980-х Яблонський працював другим режисером проекту "Декалог" Кшиштофа Кесльовського та головним асистентом Філіпа Байона у стрічках "Біла візитівка" і "Магнат". Серед режисерських робіт Яблонського - документальна стрічка "Візит до жінки похилого віку" (1986), що стала першим польським незалежним фільмом. Робота "Фотограф" (1998) принесла йому Гран-прі VPRO Joris Ivens Award на міжнародному кінофестивалі документального кіно в Амстердамі (1998), Гран-прі на міжнародному аудіовізуальному кінофестивалі та Prix Planete у Біарріці (1999), німецьку премію Grimme (2000) та інші. 

У 1999 році він отримав першу польську кінопремію "Орли" у номінації "Найкращий продюсер" за фільм "Треба вбити Секала" (реж. Владимир Міхалек).

1990 року Яблонський заснував Apple Film Production, де було створено десятки документальних, ігрових фільмів та телепроектів, зокрема стрічку "Переддень весни" (2001) Філіпа Байона. У Польщі фільм став блокбастером - понад 1,8 млн глядачів переглянуло його у кінотеатрах. 

Яблонський став співпродюсером стрічки "Коли падають дерева" української режисерки Марисі Нікітюк. Фільм брав участь у конкурсній програмі секції Panorama на Berlinale 2018. 

З 2012 року Яблонський очолює Польську кіноакадемію.

Урочиста церемонія вручення нагород Національної кінопремії "Золота Дзига" відбудеться 20 квітня у КВЦ “Парковий”. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-