У Харкові відкрили виставку

У Харкові відкрили виставку "Таємниці слобожанської писанки"

Фото
Укрінформ
Етнографічна виставка "Таємниці слобожанської писанки", що відкрилася у Харківському історичному музеї імені Миколи Сумцова, розкрила відвідувачам цікавий світ закодованих знаків слобожанських писанок.

Коментар кореспонденту Укрінформу під час відкриття експозиції дала завідувачка відділу етнографії музею Олена Пантєлєй.

"Перлина виставки - півсотні писанок; то є частина колекції земляка, видатного етнографа, засновника та першого директора музею Миколи Сумцова. Колекція зберігається в музеї і майже не виноситься на публіку, бо, на жаль, писанки втрачають свій первісний вигляд, а сучасних методик їх реставрування немає. Тож, зараз до уваги відвідувачів представлені їх точні копії, виконані членами Харківського міського клубу писанкарства, створеного 25 років тому за ініціативою харків'янки Алли Овчаренко", - зазначила Пантєлєй.

Виставка "Таємниці слобожанської писанки" у Харкові / Фото: Мадієвський В'ячеслав. Укрінформ

За її словами, на виставці демонструються писанки з характерною символікою та найбільш шанованими на Слобожанщині мотивами.

"На відміну від писанок на заході країни, де популярні геометричні орнаменти, у нас майстрині більш дбають про рослинні орнаменти, які є закодованими знаками-посиланнями для майбутніх поколінь", - пояснила Олена.

Читайте також: Картини українського художника Івана Марчука презентують в Аммані

Яскравим доповненням виставки стали старовинні рушники кінця 19-20 століть, фотографії, альбоми з фонду музею, які характеризують українське писанкарство як традиційний вид народного мистецтва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-