Сенцов і Гоффман удостоєні престижної нагороди

Сенцов і Гоффман удостоєні престижної нагороди

Фото
Укрінформ
Український режисер, в’язень Кремля Олег Сенцов та видатний польський кінорежисер Єжи Гоффман удостоєні нагороди “Карпатська Європа спільних цінностей”, яку вручали під час форуму “Європа-Україна” у Ряшеві.

Від імені Сенцова нагороду у вигляді золотого пера та грошову премію у розмірі 30 тис. злотих отримав голова громадської організації “Об'єднання родичів політв'язнів Кремля” Ігор Котелянець, а Гоффман отримав її особисто, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“На сьогоднішній день контакт з Олегом обмежений, і він перебуває в інформаційному вакуумі. Ця нагорода є сигналом для нього від усього світу про те, що не тільки українські цінності свободи, але і загальноєвропейські цінності, які він відстоює, що вони ще актуальні, що вони потрібні світові. Тому, вона є не тільки визнанням, але і взагалі — продовженням життям Олега”, - зазначив на врученні Котелянець.

Сенцов і Гоффман удостоєні престижної нагороди

Він підкреслив, що колись Сенцов сказав: якщо це його доля, то він готовий стати “цвяхом до труни режиму Путіна”. І сьогодні боротьба Олега, його сміливість протистояти системі і не йти на жодні компроміси триває навіть в умовах суворого ув'язнення, і "він продовжує бути уособленням боротьби усього українського народу проти російської агресії", додав Котелянець.

“Я впевнений, що за такої підтримки, такого визнання і таких сигналів світові про те, що його боротьба потрібна ... ми його обов'язково витягнемо звідти, і він отримуватиме такі нагороди вже особисто”, - заявив під оплески присутніх голова “Об'єднання родичів політв'язнів Кремля”.

Читайте також: Сенцов у колонії пише сценарії та чекає на обмін - адвокат

У свою чергу Гоффман підкреслив, що він дуже зворушений, оскільки справа України завжди була в його серці. Він наголосив, що є прихильником поглядів польського маршалка Юзефа Пілсудського і видатного польського інтелектуала Єжи Гедройця, що незалежність України для Польщі є "необхідною справою".

За його словами, саме тому він зняв "Вогнем і мечем", і серіал "Україна. Народження нації", висловивши жаль з приводу того, що останній фільм так і не було показано на широкому екрані.

Гоффман навів слова художника Франциско Гойї, який підписав одну із своїх картин - "Сон розуму породжує чудовиськ".

"Тому я хотів би, щоб розум завжди перемагав емоції, оскільки ми повинні боротися разом, а не проти себе, якщо ми хочемо, аби ми мали спільне майбутнє", - наголосив видатний польський кінорежисер, звертаючи увагу на складні польсько-українські історичні відносини.

Гоффман зазначив, що з великою повагою ставиться до Сенцова. Водночас, він висловив побоювання, шо Кремль може мстити Сенцову і ускладнити йому життя за те, що про нього пам'ятають, віддають йому честь, вручають міжнародні нагороди.

"Але іншого виходу в нас немає", - констатував польський режисер.

Нагорода "Карпатська Європа спільних цінностей" вручається видатним особистостям або інституціям держав карпатського регіону, які своїми діями сприяли поширенню спільних європейських цінностей в Центральній та Східній Європі, а також вплинули на розвиток співпраці в регіоні. Нагороди вручав, зокрема, маршалок польського Сейму Марек Кухцінський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-