Порошенко вручив Шевченківську премію-2018

Порошенко вручив Шевченківську премію-2018

Фото
Укрінформ
Президент Петро Порошенко вручив Шевченківську премію восьми лауреатам 2018 року у категоріях література, публіцистика, музичне мистецтво, візуальне мистецтво та кіномистецтво.

Церемонія нагородження відбулася 9 березня у Національному музеї Тараса Шевченка у столиці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щиро дякую членам Шевченківського комітету за роботу, яку ви провели, щоб визначити претендентів. Адже на здобуття високої державної нагороди претендувало майже сімдесят номінантів, і лише восьмеро з них успішно подолали перегони. Вітаю ваше рішення про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка 2018 року. Підписаний указ свідчить про те, що я його підтримав", - сказав Президент.

Президент України вручив премії ім. Тараса Шевченка 2018 року / Фото: Марків Михайло

Порошенко, зокрема, зазначив, що цьогорічна лауреатка премії з літератури Емма Андієвська не змогла приїхати з Німеччини "з об’єктивних причин", але наголосив, що вона народилася в Донецьку, хоча більшу частину життя прожила за кордоном, проте з Україною в серці і для України, й нині належить до найвідоміших митців українського зарубіжжя.

Читайте також: Порошенко обіцяє на утвердження державної мови не один, а 10 років

Також глава держави зауважив, що лауреатом у категорії "Публіцистика" став доктор історичних наук, директор Українського наукового інституту Гарвардського університету, автор книги «Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності» Сергій Плохій.

"Це фундаментальне наукове дослідження історії України, видане спочатку англійською, а згодом українською мовами, уже отримало високу оцінку і на Заході, і у вітчизняному науковому середовищі. Європі потрібна об’єктивна наукова правда про Україну", - зауважив Порошенко.

Крім того, Президент відзначив, що лауреатом у категорії "Музичне мистецтво" стала композитор Вікторія Польова, чиї композиції, на думку музикознавців, одні з найкращих у загальній картині сучасної української музики.

У номінації «Візуальне мистецтво» переміг, за словами глави держави, відомий художник Павло Марков, твори якого постійно експонуються в престижних галереях світу. 

Водночас Порошенко підкреслив, що у категорії "Кінематографія" лауреатами стали четверо творців сучасного українського документального кіно, а саме - режисер циклу історико-документальних фільмів, присвячених Революції гідності, Володимир Тихий і співавтори фільмів: оператори Юрій Грузінов, Ярослав Пілунський і Сергій Стеценко. 

Як повідомлялося, 9 березня в Україні і світі відзначають 204-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-