Ірина Волинець, архітекторка, співавтор проекту Меморіалу Небесної Сотні
Ми хотіли показати, за що гинули люди на Майдані й самих Героїв поіменно
20.02.2018 14:55

Молоді львів`янки Ірина Волинець та Марія Процик стали переможцями міжнародного конкурсу на проект Меморіалу Героям Небесної Сотні.

Про це повідомив 20 лютого під час зустрічі Президента України з архітекторами організатор конкурсу, голова журі Бенджамін Хоссбах з Німеччини.

З однією з авторок-переможиць Іриною Волинець поспілкувалася кореспондент Укрінформу. Під час бесіди з'ясувалося, що, незважаючи на молодість, у своєму доробку дівчата мають уже декілька цікавих проектів.

- Ірино, що було визначальним у розробленій вами концепції Меморіалу?

- Ми довго думали над нею. Простежили світові зразки подібних пам`ятників. Проте вони не підходили для нас. Ми хотіли показати, за що гинули люди на Майдані й самих Героїв поіменно.

- Усім цікаво, як виглядатиме меморіал...

- В основі пам`ятника – криволінійна алея, яка відображає непростий шлях українців у боротьбі за свободу і гідність. Уздовж неї буде висаджено 107 лип – за числом полеглих Героїв. Вони створять у центрі столиці громадський простір, який стане й чудовим місцем відпочинку, і нагадуванням про велику жертву, принесену в ім`я свободи, незалежності й європейського вибору.

…За словами архітектора, на початку алеї з боку Майдану буде розміщена стела із 107 плит з іменами та портретами Героїв. Вона буде символізувати єдність духу і єдність нації, які проявилися в ході Революції Гідності. 

- Працюючи над проектом, ми намагалися відокремитися від суєтності, політичних амбіцій і створити в центрі столиці простір для роздумів і світлих спогадів. Тому там буде багато білих квітів, – говорить Ірина.

Із своєю подругою Марією Процик вони працювали над проектом онлайн – на значній віддалі одна від одної. Марія вже довгий час працює у Голландії, зараз – у відомій фірмі Felix. Проте відстань не зашкодила творчій співпраці й розробці ідеї, яка отримала міжнародне визнання.

- Мені великою мірою допомогли знання, отримані під час навчання за програмою студентського обміну в Сполучених Штатах. Ще навчаючись, ми брали участь у багатьох міжнародних та вітчизняних конкурсах, зокрема, з облаштування Андріївського узвозу.

- Я прочитала, що під час конкурсу для молодих архітекторів на визначення найкращої архітектурної концепції культурного простору на Андріївському узвозі в Києві ви з Марією навчалися на шостому курсі  Національного університету "Львівська політехніка"...

- Так. Заявки подали більш як 100 молодих архітекторів у віці до 35 років із різних міст України. В результаті на конкурс була представлена 21 робота. Ми отримали друге місце. Проте, конкурс не передбачав визначення виконавця проекту та мав виключно навчальний характер. Тож, міжнародний конкурс на проект Меморіалу Героям Небесної Сотні – це перша велика перемога, – зазначила Ірина.

- Крім Меморіалу та Андріївського узвозу у вас із Марією є інші цікаві проекти. Можете сказати, які саме?

- Це два офісно-складські приміщення для львівської фабрики «Галка», одне з них – восьмиповерхове. Для Латвії ми розробили проект громадського простору на даху будівлі – сад. А для Голландії (Амстердам) розробили проект мосту.

- Чим ще захоплюєтесь, окрім архітектури?

- Архітектура – сенс мого життя і вона заповнює увесь мій час. А для того, щоб мати засоби для існування, створила Мі-studio, де займаюся розробкою ландшафтно-архітектурних проектів, у яких намагаюся поєднати природу, архітектуру та людей.

Нінель Кисілевська, Львів.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-