До Держреєстру занесені трохи більше 7% пам'яток - Мінкульт

До Держреєстру занесені трохи більше 7% пам'яток - Мінкульт

Укрінформ
В Україні лише половина культурних пам'яток інвентаризовані і тільки 7% фігурують у державному реєстрі.

Про це заявила під час круглого столу в четвер заступник міністра культури Тамара Мазур, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми провели інвентаризацію і встановили, що сьогодні в Україні 130 тисяч пам'яток, з яких тільки 52% інвентаризовані і 7,3% відображені в Державному реєстрі об'єктів нерухомої культурної спадщини. Тобто тільки незначна частина з тих пам'яток, які є в нашій державі, відображені у державному реєстр", - сказала Мазур.

Вона зазначила, що на сьогодні Державний реєстр існує в паперовому вигляді і містить мінімум інформації про пам'ятку, яка недостатня для того, аби прийняти будь-яке адміністративне рішення щодо погодження тих чи інших дій. 

"Що стосується охоронних зон, вони затверджені лише для 12% пам'яток і найбільша проблема пов'язана з історико-архітектурними опорними планами, з погодженнями містобудівних перетворень в історичних ареалах, вона пов'язана з тим, що частіше всього охоронні зони не визначені, не визначені обмеження і фактично все регулювання відбувається в ручному режимі", - додала заступник міністра. 

Також Мазур повідомила, що історичні ареали визначені тільки для 25% історичних населених пунктів. Стандарти визначення на сьогодні відсутні. Розробити їх в ситуації, яка є в нашій країні, складно.

"Що стосується обліку і документообігу, то він на сьогодні ведеться виключно в паперовій формі. Ми вважаємо, що почати весь процес треба з формалізації, цифровізації процесів. В першу чергу, з переходу з паперового обліку на електронний облік, який змінить підходи до розуміння культурної спадщини держави в цілому, і залежно від того, яким чином ми поведемо цей облік, будуть залежати і всі наступні функції, пов'язані з ними", - підкреслила вона.

За словами заступника міністра, запровадження електронного обліку дозволить дати відповідь на питання, яким чином будуть видаватися погодження, оскільки якщо вся інформація буде у відкритому доступі, буде прозорою в єдиному електронному ресурсі, не буде сенсу отримувати погодження. 

Вона також зазначила, що сьогодні є складною процедура виявлення пам'яток і занесення до реєстру, і Мінкультури має свої пропозиції щодо цього.

Читайте також: Нацопера шукає керівника, запрошує ЗМІ на відкритий конкурс

"Ми пропонуємо, щоб будь-хто міг заносити інформацію про виявлені пам'ятки до реєстру. Ця інформація верифікуватиметься. Якщо вона відповідатиме конкретним критеріям, тоді об'єкт береться на попередній облік. Далі компетентні органи приймають рішення, чи вона відповідає критеріям чи ні... І пам'ятка береться на постійний облік. Додатковий елемент, який додається, - це постійний моніторинг і поновлення даних. Саме така модель дозволяє забезпечити життя ресурсу, незалежно від бажання будь-якого органу, і обмін даними", - розповіла Мазур.

Вона додала, що цього року планується розпочати впровадження проекту на кількох пілотних регіонах.

"В плані роботи уряду до 2010 року передбачено створення відповідного електронного ресурсу", - уточнила заступник міністра. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-