Шанувальники Висоцького відзначають його 80-річний ювілей

Шанувальники Висоцького відзначають його 80-річний ювілей

Укрінформ
25 січня радянському актору та автору-виконавцю Володимиру Висоцькому виповнилося б 80 років.

Про це повідомляє РІА Новости.

"У цей день рівно 80 років тому народився поет і актор Володимир Висоцький. За все його творче життя його жодного разу не показали по радянському телебаченню, пісні не крутили на радіо, проте, його пісні і ролі знала вся країна", - йдеться в повідомленні.

Перу Володимира Висоцького належить понад 800 поетичних творів, включаючи пісні і вірші.

Перші пісні Висоцького з'явилися на початку 1960-х років. До 1965 року він їх виконував тільки у вузькому колі друзів, однак, записані на магнітофонні стрічки, вони швидко поширювалися по країні.

Творчість поета відрізняла така щирість і правдивість, що на тлі офіційного радянського мистецтва воно сприймалося як ковток свіжого повітря. Висоцького-актора мало хто бачив на сцені, та й в кіно - до виходу фільму "Місце зустрічі змінити не можна", але його надривний голос знали всі, зазначає видання.

У 1986 році Висоцькому було посмертно присвоєно звання заслуженого артиста РРФСР, а рік по тому присуджена Державна премія СРСР "за участь в телесеріалі "Місце зустрічі змінити не можна" та авторське виконання пісень".

Читайте також: Лауреатом премії імені Лятошинського у 2018 році став композитор Валерій Антонюк

Висоцький народився 25 січня 1938 року в Москві в родині військового зв'язківця. Наприкінці 40-х він жив в Еберсвальді (під Берліном) за місцем служби батька, а потім в Москві. Під час навчання в старших класах Володимир ходив в драмгурток, яким керував артист МХАТу Володимир Богомолов.

Почавши з невеликих ролей, Висоцький за кілька років став провідним актором Таганки. Він грав головні ролі в спектаклях "Життя Галілея" і "Гамлет" (на фото), брав участь в постановках "Добра людина з Сезуана", "Антисвіти", "Полеглі і живі", "Послухайте!", "Пугачов", "Вишневий сад", "Злочин і кара" та інших.

У кіно Висоцький дебютував у 1959 році у фільмі режисера Василя Ординського "Однолітки", де зіграв студента Петра. На початку кінокар'єри актор знімався в основному в епізодах.

Висоцький був тричі одружений. Його першою дружиною стала Іза Жукова, з якою вони разом вчилися в школі-студії МХАТ. Із другою дружиною, Людмилою Абрамовою, актор познайомився на зйомках фільму "713-й просить посадку". Вона народила йому двох синів - Аркадія і Микиту. Третьою і останньою офіційною дружиною Висоцького була французька актриса російського походження Марина Владі.

Висоцький помер у Москві 25 липня 1980 року. Офіційного повідомлення про смерть не було - в цей час проходила московська Олімпіада. Незважаючи на це, в день похорону попрощатися з улюбленим артистом прийшли близько 40 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-