У Харкові

У Харкові "Вертеп-фест" відкрився парадом тисячі колядників

Фото
Укрінформ
Парадом тисячі представників творчих колективів із різних регіонів України, які щойно пройшли центром Харкова, від площі Конституції до площі Свободи, відкрився традиційний Вертеп-фест-2018 - свято щедрівок та колядок.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

Учасники ходи пройшли під гаслами: «Від Харкова по Карпати - Україна рідна мати!», «Схід і Захід разом. Різдво єднає нас!», «Від Заходу до Сходу ми - діти одного народу». У святковій колоні - люди різного віку, одягнені в яскраві костюми, чимало - у масках тотемних тварин: від кози до оленя. Лунають традиційні народні співи, грає військовий оркестр.

У відкритті фестивалю та параді вертепів взяла участь голова Харківської ОДА Юлія Світлична.

«Фестиваль вертепів є дуже символічним для України. Вітаю всіх на гостинній Слобожанщині. Тисяча колядників з 22 регіонів України зібралися сьогодні на головній площі Європи. Різнобарв’я українських традицій можна побачити тут, на Сході. Харків єднає всіх. Разом ми можемо і святкувати, і працювати, і боронити наші кордони. В єдності наша сила», - підкреслила Світлична, звертаючись до людей на площі Свободи.

Вона нагадала, що Вертеп-фест відбувається на Харківщині вже вдруге.

"Вертеп-Фест" у Харкові Фото: В'ячеслав Мадієвський

"Це ініціатива громадськості, яку обласна адміністрація не могла не підтримати. Мета фестивалю - привернути увагу до нашої культурної спадщини, традицій, по-новому подивитися на нашу історію. Більше 60 колективів країни протягом двох днів фестивалю виступатимуть на різних локаціях Харкова: хай якомога більше наших земляків та гостей області поринуть в атмосферу народних традицій та злагоди. Обов’язково завітаємо і до наших хлопців у військовому шпиталі, щоб побажати їм щастя та добра», - додала Світлична.

Читайте також: На Тернопільщині стартував знаменитий фестиваль Маланки

Як стал відомо, після виступу на площі Свободи колядники продемонструють свою майстерність у центрах культури міста, виставкових залах, у лікарнях, особливо дитячих, просто неба - на вулицях та майданах. Окрім професійних творчих майстерень, у цьому році до проведення заходу долучилися студентські колективи, представники Української академії лідерства.

У неділю, 14 січня, учасники Вертеп-фесту разом із харків’янами зберуться у парку ім. Горького для того, щоб взяти участь у всеукраїнській акції: заспівати колядку «Нова радість стала». Як очікується, у співі візьмуть участь півтисячі людей.

Порядок у місті на свята забезпечують майже тисяча правоохоронців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-