Книгарні Україні потрібні не менше за незалежні суди - Жадан

Книгарні Україні потрібні не менше за незалежні суди - Жадан

Укрінформ
Культура є такою ж важливою і невід’ємною складовою незалежності держави, як енергоносії чи збройні сили, і підтримувати її потрібно уже зараз, не чекаючи на реформи армії та судів.

Таку думку висловив відомий український письменник в авторській колонці на Deutsche Welle

“Культура є такою самою важливою і невід’ємною складовою незалежності, як енергоносії чи Збройні Сили. І підтримувати її, культуру, бажано не після того, як сформується дієва українська армія чи реформується українська судова система - краще зайнятись цим прямо тепер, не відкладаючи на потім. Оскільки, як показує досвід, все це діє лише разом, окремо одна від одної ці складові чомусь не працюють”, - підкреслив Жадан.

Письменник переконаний, що книгарні Україні потрібні не менше за незалежні суди, а, можливо, навіть і більше.

Він також наголосив, що жоден “демонтований Ілліч” не дає такої впевненості в нормальному і спокійному майбутньому країни, як київські чи львівські вулиці, заліплені афішами українських виконавців.

У цьому контексті Жадан нагадав про нещодавно оприлюднені книжкові та музичні рейтинги Президента за минулий рік, які, за його словами, “обеззброюють” і свідчать про позитивні тенденції розвитку культури в Україні.

“Можна при цьому, звісно, сумніватись, що Президент України дійсно слухає Hardkiss чи перечитує Гузара, але той факт, що в Президента нарешті з’явились нормальні радники, які слідкують за тенденціями, - цей факт варто взяти до уваги. Оскільки тенденція, що має місце у випадку з президентськими новорічними топами, куди цікавіша за, власне, самі топи... Як сказав при цьому Президент, "українська музика цього року зробила значний крок вперед - з'явилося багато сучасної та цікавої музики. Але найголовніше: цей рік показав - українці хочуть слухати пісні рідною мовою". І ось це справді найголовніше”, - наголосив письменник.

Водночас він додав, що тенденція тенденцією, але події останніх років мали б нас усіх навчити одному простому правилу: хочеш змін - берись за роботу і краще нашу культурну революцію робити власноруч, не перекладаючи відповідальність за неї на президента чи його радників.

Читайте також: ВВС Україна назвала найкращу книгу року

Як повідомлялося раніше, минулого тижня Президент Петро Порошенко поділився власними рейтингами книг та українських пісень 2017 року. Так, серед рейтингу книг, які найбільше запам’яталися Главі держави, опинилися «Мустафа Джемілєв. Незламний» Севгіль Мусаєвої та Аліма Калієва; «Любомир Гузар. Хочу бути людиною» Катерини Щоткіної; «Війна з Росією» Річард Ширрефф; «Цивілізація. Як Захід став успішним» Ніла Фергюсона; «Шевченко від А до Я» Леоніда Ушкалова та «Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics» Євгена Нікіфорова, Лізавети Герман й Ольги Балашової.

Найцікавішими українськими піснями 2017 року, на думку Президента, стали треки Riffmaster “Тихо Прийшов, Тихо Пішов”, Onuka - “Vsesvit”, The Hardkiss “Журавлi”, Pianoбой “Вітчизна”, DakhaBrakha “Monakh”, Воплі Відоплясова “Марш нової армії”, Тіна Кароль “Перечекати”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-