У Вінниці з нагоди 80-річчя Василя Стуса влаштували меморіальні виставки

У Вінниці з нагоди 80-річчя Василя Стуса влаштували меморіальні виставки

Укрінформ
Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека з нагоди 80-річчя від дня народження Героя України поета-шістдесятника Василя Стуса улаштувала чотири меморіальні виставки про його літературну та громадську діяльність.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила виконувач обов’язків заввідділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.Тімірязєва Людмила Киричок.

«Сьогодні нашому славетному земляку Василеві Стусу виповнилося б 80 років, і на честь цього ювілею в стінах бібліотеки ми вирішили улаштувати чотири меморіальні виставки. Вони розташовані у різних відділах і розповідають про життя і творчість поета, феномен шістдесятництва. В книжково-ілюстративних експозиціях також представлені спогади сучасників про Василя Стуса і дослідження його літературного спадку», - розповіла Киричок.

Читайте також: Левко Лук'яненко: На 12 днів Василя Стуса пережив його кат

За її словами, одна з експозицій - «Василь Стус – символ нації» - представляє добірку видань, які дають змогу оцінити, як мала батьківщина поета – Вінниччина вплинула на його формування. Експозицію «Невпокорений лицар правди» сформовано з публікацій про Стуса за останні роки. Вибрані твори Стуса та монографії про його творчість дібрані в експозиції «Голос обурення і протесту».

Виставка «Василь Стус – людина, поет, легенда» - найбільша, вона складається з трьох розділів.

Окрім того, за кілька днів, 12 січня, у бібліотеці планують провести традиційні Стусівські читання, орієнтовані на молодь. Їх проведення приурочили до початку ганебної спецоперації КДБ 1972 року, під час якої були арештовані українські митці, яким радянська репресивна машина закидала націоналістичні погляди.

Василь Семенович Стус (народився 6 січня 1938, село Рахнівка, Гайсинський район Вінницька область, загинув 4 вересня 1985, табір ВС-389/36-1 біля села Кучино, Пермський край, РРФСР) - відомий український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник. Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1991), Герой України (2005, посмертно).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-