Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Восьма частина «Зоряних війн» стартувала!  Чи поповниться «501-й Легіон»?

Восьма частина «Зоряних війн» стартувала! Чи поповниться «501-й Легіон»?

Блоги
Укрінформ
В Україні – офіційна прем’єра 8-ї частини кіносаги «Зоряні війни». Фанатська організація «501-й Легіон» чекає на поповнення

14 грудня в Україні стартувала офіційна прем’єра восьмої частини кіносаги «Зоряні війни»: глядачі нарешті дізнаються однозначну відповідь, як правильно перекласти назву фільму з англійської – «Останній джедай» чи «Останні джедаї?», довкола чого не один місяць точилися суперечки.  

Як відомо, всесвіт «Зоряних війн» існує на кіноекранах рівно 40 років, і за такий довгий час існування сага стала справжнім світовим феноменом. В Україні прихильницький рух також набирає обертів. Приблизно рік тому у нас з’явилися офіційні представники всесвітньої фанатської організації «Зоряних війн», із ними з нагоди прем’єри й розмовляв «Укрінформ».

Палкі прихильники «Зоряних війн» частенько колекціонують предмети, пов’язані з фільмом, плакати чи фігурки героїв. Але дехто з фанатів сам мріє стати героєм. Саме так розпочалася історія всесвітньої фанатської організації «501 легіон». Це ті, хто власноручно створює точні копії костюмів, ледь не напам’ять знає зміст усіх фільмів і мультсеріалів, перечитав книжки та комікси, – та зрештою відчули себе частиною вигаданого всесвіту. Рік тому такі ентузіасти знайшлися і в Україні, тож тепер у нас є офіційне представництво «501 Легіону».

Якщо ви не дуже знаєтеся на цій темі, розповімо вам трохи більше. У «Зоряних війнах» 501-й Легіон функціонує як елітний загін штурмовиків – тих самих хлопців у кумедних білих костюмах. Цей легіон бере участь у всіх спецопераціях, очолюваних найвідомішим антагоністом фільму, Дартом Вейдером, за що отримав назву «Кулак Вейдера». 

Що цікаво, 501-й потрапив до фільму завдяки зусиллям прихильників. Фанатська організація з такою назвою з’явилася у 1997 році. Її засновнику, Альбіну Джонсону, подобалися числа 400 та 500. Коли він визначився остаточно, то додав до назви число один, щоб легіон краще упізнавався. Організація швидко об’єднала безліч фанатів (спершу в США, а потім і по всьому світу), розпочала співпрацю з режисером оригінальної саги «Зоряні війни» Джорджем Лукасом. А вже у шостому (чи третьому, хто як рахує) фільмі з’являється легіон клонів – попередників штурмовиків – з такою самою назвою. 

Фото Кирила Ємцова
Фото Кирила Ємцова
Фото Кирила Ємцова
Фото Кирила Ємцова

У реальному житті легіон об’єднує не лише штурмовиків, але й усе інше «зло» кіносаги: ситхів, темних лордів, найманців, інквізиторів тощо. Вступити до нього може той, хто спромігся зробити максимально наближений до оригіналу костюм (з неймовірною увагою до деталей) та готовий виконувати три місії: популяризувати всесвіт «Зоряних війн», виготовляти якісні костюми та... займатися благодійністю. Саме так, «погані хлопці» роблять добро – і по всьому світу, адже легіон виріс до близько 50-ти країн-учасниць (ООН теж розпочинала з цієї кількості, замисліться!) і нараховує майже 10 тис. активних «поганців» . До організації приймають лише тих, хто досягнув 18 років, адже костюм і участь у житті легіону вимагають певних часових і фінансових витрат.

Створення справжнього костюму «поганця» триває майже півроку

Українська застава 501-го Легіону офіційно існує з вересня 2016 року, на сьогодні вона об’єднує перших трьох учасників: Богдана Бєлікова, командуючого офіцеру аванпосту, Євгенію Маншиліну та Дмитра Вієру, що також за сумісництвом обіймає посаду прес-офіцера представництва. Богдан та Євгенія родом із Донецька (з 2014 року проживають у Києві), а Дмитро – з Київщини. Вони серйозно налаштовані на розширення складу, адже добрі справи самі себе не зроблять.

- Ми з Богданом виношували цю ідею паралельно та, познайомившись весною 2016 року, домовилися об’єднати свої ресурси, щоб сформувати представництво 501-го Легіону в Україні. Зробити це, до речі, не так уже і легко, адже є вимоги до кожної структурної одиниці цієї організації. Для початку в країні має бути один зареєстрований легіонер – він може на перших порах належати до представництва організації найближчої країни. Необхідно придумати назву, створити сайт та логотип аванпосту та пройти голосування у раді учасників існуючих юнітів. Наша заявка на подання була підтримана одностайно, – розповідає Дмитро.

Якщо твій костюм є неякісним, то до членства у організації тебе не допустять, тож створення образу є найбільш відповідальною та довготривалою частиною підготовки. Не можна просто замовити готовий набір для пошиття з Інтернету. Якщо взяти броню штурмовика, то кожна її частина відливається у спеціальних формах під розміри кожного окремого учасника. Вартість кожного костюма може варіюватися. Учасник не обмежений у виборі матеріалів, крім того, є кілька рівнів деталізації: деякі підрозділи підходять до цього настільки відповідально, що копіюють навіть плями та подряпини на броні, як це було у фільмі. Однак для вступу в легіон достатньо мати перший базовий рівень деталізації костюма.

- Маючи у наявності усі деталі та інформацію, ти впораєшся за один-два тижні. Але, як це зазвичай буває, завжди доводиться щось докуповувати, або те, що ти вже зробив, не підходить за вимогами. Отже, в середньому це займе півроку. На офіційному сайті 501-го Легіону є усі інструкції зі створення костюмів. Але якщо ти хочеш втілити образ персонажа, якого ще немає на сайті, ти можеш самостійно зібрати необхідну інформацію та підготуватися. І надалі інструкції розроблятимуться у відповідності з тим, що зробив ти. Працюючи над своїм костюмом, спершу я хотів вдатися до максимальної деталізації, але потім переплутав розміщення плям на броні і довелося поміняти плани, – ділиться враженнями Богдан.  

Справжній легіонер завжди є справжнім благодійником 

Кожен підрозділ, який збільшується до кількості 25 учасників, стає гарнізоном, а все, що менше – це аванпост. Якби хтось захотів вчинити за кращими традиціями Імперії «Зоряних війн» та захопити владу, створивши ще одне представництво 501-го Легіону в Україні, – не вийде, усі нові учасники реєструватимуться під керівництвом уже існуючого юніту. В Легіоні взагалі заборонено займатися релігійною чи політичною діяльністю. Український аванпост спершу побоювався асоціацій із зареєстрованою в Україні «Інтернет-партією», члени якої прославилися появою на публіці у костюмах героїв «Зоряних війн».

- Нас дуже часто плутають із політичною партією, але ми всіляко відхрещуємося від цього. Ми не маємо жодного стосунку до політики – і наші костюми набагато кращі, – заявляє про себе Українська застава.

І на противагу політиці, вітчизняне представництво 501-го Легіону всіляко прагне виконати благодійну місію.

- У якийсь момент один із засновників Легіону мав проблеми зі здоров’ям та зрозумів, що потрібно допомагати людям на волонтерських засадах. Кожен легіонер робить те, що може, за покликом серця. Легіон функціонує невідривно від благодійності, – зазначає прес-офіцер аванпосту.

За його словами, український 501-й Легіон не тільки самостійно займається благодійністю, але й співпрацює з благодійними фордами. Так Українська застава вперше долучилася до благодійності навесні цього року, взявши участь у Київському «Пробігу під каштанами» та благодійному турнірі з пейнтболу від організації «Даун синдром».

- Це був пробний раз, ми не знали, наскільки це буде важко, особливо у костюмах. Тож ми символічно пробіглися з дітьми, всього 300 метрів. Було дуже приємно, коли дітки оберталися, махали руками, втікали від нас, починали бігти швидше (сміється, – ред.) Це було мило. На турнірі з пейнтболу ми не грали, основна діяльність легіону на таких заходах – це спілкування з дітьми. Як показує практика, діти частіше впізнають героїв із «Зоряних війн».

Дуже часто по всьому світу легіонери відвідують дитячі лікарні, де дітки вимушені проводити багато часу через складні хвороби. Крім того, за участі легіону благодійні організації проводять збір коштів. А Японський гарнізон, для прикладу, часто бере участь у прибиранні узбережжя океану чи міст. Все це, звісно, робиться у костюмах.

- Ми знімалися в українській соціальній рекламі – надання першої допомоги у стилі «Зоряних війн. Одним з ініціаторів цього проекту був голова громадської організації та навчального центру, що проводить курси першої медичної допомоги. Це було зроблено у жартівливій формі, але сам процес надання допомоги був показаний реально та детально. Я так розумію, що планується ціла серія таких роликів, але поки що був відзнятий один, «Непрямий масаж серця», – розповідає командуючий офіцер аванпосту Богдан. 

Якщо у вас вирує наснага справжнього фаната, і ви раптом засмутилися, що в Україні вже є офіційно представлені «поганці» кіносаги, та все ще хочете бути у чомусь першим, розповімо, що паралельно з 501 легіоном діє сестринська організація – Легіон Повстанців. Туди входять усі, хто втілює світлу сторону «Зоряних війн»: джедаї, повстанці, контрабандисти. Вони роблять все те саме, що й «зло», але носять костюми протилежної сторони.

Є ще й організація для тих, хто дуже хоче до рядів легіону, але не досягнув 18 років, під назвою «Галактична академія». Її учасники так само роблять усе, що й дорослі легіонери, але – у супроводі батьків. 

Зрештою, любителі зоряного співзвуччя можуть відкрити в Україні й «Старбакс»... Але це вже – цілковито інша історія...

Руслана Чечуліна, Київ

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-