Бал у мерії - шматочок Відня у Києві

Бал у мерії - шматочок Відня у Києві

Фоторепортаж
Укрінформ
Цими днями у Колонній залі Київської міської держадміністрації проходить аж три благодійні Віденські бали: два дорослі та один дитячий. 

Усі вони мають на меті не тільки розважити гарно вбране панство, а й зібрати кошти на потреби міського Центру реабілітації дітей з інвалідністю.

Кореспондент Укрінформу був у мерії та бачив, як усе відбувалося.

Перший Віденський бал розпочався у ніч проти суботи. За всіма канонами він відкрився виходом дебютантів. Двадцять шість пар дівчат та юнаків виконали полонез під музику Карла Цирера, як це заведено на Віденських балах в усьому світі. Репетиції під керівництвом зіркових тренерів Андрія Дикого та Олени Балджи тривали більше двох місяців і не пропали дарма: танок, як і годиться, був більше схожий на урочисту ходу. Шурхотіли довгі білі сукні дебютанток, сяяли їхні діадеми. Але ще яскравіше сяяли очі, адже саме цього, за словами учасників, їх у першу чергу навчали тренери. 

Після виходу дебютантів гостей і учасників привітав київський міський голова Віталій Кличко. Він нагадав, що цьогоріч Київ уже приймав масштабний міжнародний пісенний конкурс "Євробачення", і класичний Віденський бал - це ще одна можливість нагадати всьому світу, що столиця України є видатним історичним та культурним центром.

"Дякую дебютантам за це чудове відкриття, а всім присутнім - за те, що підтримуєте цей благодійний проект", - зазначив мер.

На тому, що гості прийшли на бал саме заради доброї справи - допомоги дітям з особливими потребами, - наголошувалося неодноразово. Але організатори на чолі з диригентом, артистом ЮНЕСКО в ім'я миру Германом Макаренком створили таку атмосферу, що час від часу гості почувалися, наче справді у казковому місці. Відчуттю свята сприяли і феєрично оздоблена зала, і вміло підібране освітлення, і вишукане частування - і, звісно, чудова музична програма. У київській мерії лунали твори Й.Штрауса, Дж.Верді, І.Кальмана, Ф.Легара у виконанні симфонічного оркестру «Київ-Класик» та запрошених зірок: соліста Віденської опери тенора Себастіана Рейнтхаллера, солістки Національної опери України Сусанни Чахоян, оперної співачки Марії Максакової, латвійського співака Маркуса Ріви, українського контратенора Алекса Луни та інших. А після опівночі на естраду вийшов оркестр Kiev Tango Project.

Що ж до благодійної складової, - протягом всього балу відбувався так званий тихий аукціон, під час якого гості письмово пропонують певні суми за бажані лоти. Унікальні предмети для балу надали як українські благодійники, так і гості з-за кордону. Стиліст Майкла Джексона Кіт Холман та американська співачка Мері Вілсон презентували свої подарунки особисто. А, скажімо, музикант і актор Френк Сталлоне (брат знаменитого «Роккі» - Сильвестра Сталлоне) передав подарунок разом із відеопривітанням. Також відбувся і звичайний аукціон, на якому охочі змогли придбати пляшку колекційного шампанського від відомого французького винного дому "Теттенже", підписану власником компанії Кловісом Теттенже, боксерські рукавички Віталія Кличка та ракетку Еліни Світоліної з автографом. Саме цю ракетку, яку українська тенісистка передала з Сингапуру разом із відеопривітанням учасникам балу, за 30 тис. грн купив представник київського голови.

Звісно, бал - це насамперед танці. Дебютанти, крім полонезу, виконали традиційний "танець-знайомство" падеграс і, звісно ж, Віденський вальс. Коли ж дійшло до кадрилі, на паркет запросили усіх бажаючих. І якщо цей танець гості виконували ще не дуже впевнено, то на польку під керівництвом церемоніймейстера балу – балетмейстера Тетяни Зеневич - у центр зали вийшло близько 50 пар. Засвоївши нескладні рухи, гості з готовністю плескали в долоні та мінялися партнерами, а коли настав час пройтися галопом, створили веселу колотнечу. Крім того, всі мали нагоду подивитися на класичні танці у виконанні професійних артистів. 

Загалом нічне дійство було схоже на добре відрепетирувану виставу, в якій кожному відводилася певна роль. Найкраще зі своїм завданням упоралися дебютанти. Серед них було немало відомих особистостей: співак Володимир Борисенко, співачка Лавіка, професійна танцюристка Лана Тиграна, дизайнер Ірина Марчук та популярний латвійський співак і шоумен Маркус Ріва... Але нічия "зірковість" не завадила всім дебютантам стати дружньою командою і насолодитися святом. Майже всі дівчата перед балом зізнавалися, що сподіваються здійснити дитячу мрію - побути принцесою. І схоже, їм це вдалося. Юнаки ж сумлінно виконували роль господарів вечора, посміхаючись, відпускаючи компліменти та галантно запрошуючи самотніх дам на танок. При цьому всі вони поводилися дуже невимушено, допомагали ведучим Лілії Ребрик та Тимуру Мірошниченку, вітали обраних після півночі Короля з Королевою та Принца з Принцесою балу. А наприкінці вечора здивували всіх присутніх, поздоровивши одного зі своїх друзів, якому саме виповнилося 19 років: юнака оточили колом і разом заспівали "Happy birthday".

Ті гості, які неодноразово бували на аналогічних заходах у Відні та в інших європейських країнах, зазначили, що київський бал має свої відмінності. Наприклад, за кордоном на балу зазвичай буває більше чоловіків, ніж жінок. Бальні танці там більш адаптовані під сучасність. А даму з довгим шлейфом, яких вистачало на святі у київській мерії, могли би просто не пустити до зали - заради безпеки, її власної та інших учасників.

Утім, остаточне рішення про відповідність київського балу високим стандартам прийматиме Віденський комітет, члени якого пильно наглядали за проведенням заходу.

Ольга Опанасенко, Київ.

Фото: Овсяннікова Юлія, Скакодуб Андрій

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-