Київський будинок зі зміями та каштанами реставрує інвестор

Київський будинок зі зміями та каштанами реставрує інвестор

Укрінформ
Меценатом та інвестором проекту реставрації у Києві пам'ятки архітектури та містобудування місцевого значення - так званого будинку зі зміями та каштанами виступить компанія B&H film distribution.

Про це заявив на прес-конференції генеральний директор компанії Богдан Батрух, повідомляє прес-служба Міністерства культури.

"Я вивчав багато інформації про цю пам’ятку, ходив цією вулицею, бачив цей будинок. І він викликав у мене сильні емоції та захват, а також бажання повернути його до життя, віднайти та відновити його унікальну красу... Ми хочемо і можемо це зробити, в Україні є багато митців, яким абсолютно під силу буде це зробити", - підкреслив Батрух.

Він додав, що будинок є пам’яткою архітектури, це означає що держава має чітко сформовані  вимоги щодо проведення реставраційних робіт – фасаду, внутрішньої ліпнини, конструкції будинку, елементів декору, і представив передпроектні ескізи, у тому числі запропоновану кольорову гаму, варіанти покриття підлоги, стелі, скла, покрівлі тощо.

Водночас Батрух поінформував, що активно тривають переговорні процеси з Міністерством культури та міською владою. Щодо пам’яткоохоронних питань інвестор також відкритий до діалогу з громадськими організаціями на всіх етапах реалізації проекту реставрації, запевнив він.   

Заступник міністра культури Тамара Мазур поінформувала про проведений обсяг робіт з підготовки проекту реставрації. Вона підкреслила, що цей проект – один із прикладів здійснення правильної інвестиції в Україні.

"На щастя, нашого мецената не злякав обсяг роботи, а надто – він зі щирим серцем намагається відновити все прекрасне, що є в цій будівлі. На даний момент вже було зроблено  фотофіксацію ліпнини і внутрішніх інтер’єрів, зроблено дописи про відновлення  декору та використання спеціальних технологій. Проводиться дійсно грунтовна і якісна наукова робота. Це прилад правильних інвестицій в нашій державі, правильний підхід до розуміння нашої спадщини та історії", - сказала Мазур.

Головний архітектор та куратор проекту реставрації Вероніка Лисенкова повідомила  про стан будинку, про перебіг попередніх комплексних наукових досліджень.

Читайте також: Київський "Будинок зі зміями” збираються реставрувати

"Проект можна охарактеризувати як ремонтно-реставраційний. На даному етапі ми досліджуємо та збираємо інформацію про будинок, у подальшому продовжимо реставраційні роботи з максимальним відновленням того, що було втрачене", - сказала вона.

"Будинок зі зміями та каштанами" розташований за адресою вул. Велика Житомирська, 32. Він побудований на початку XX століття, в 1910-1911 роках, у стилі модерн. Свою народну назву отримав  завдяки скульптурній композиції з плазунами, які прикрашають еркер на фасаді, та численним фризам з каштановим листям. Будівлю було зведено як прибутковий будинок Чоколової. Автором проекту вважається архітектор Ігнатій Ледоховський. Початково будинок був триповерховим, четвертий поверх було надбудовано за радянських часів.

Компанія B&H film distribution - українська кінодистриб'юторська компанія, заснована у 1998 році. Компанія має багаторічний досвід співпраці з голлівудськими студіями Sony, Disney, Paramount та Universal. Генеральний директор компанії B&H film distribution Богдан Батрух - кіноексперт, продюсер, меценат.

Фото: з відкритих джерел.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-