Грицак спростовує озвучені Держаудитслужбою порушення на 8,6 млн під час Євробачення

Грицак спростовує озвучені Держаудитслужбою порушення на 8,6 млн під час Євробачення

Укрінформ
Зазначені головою Державної аудиторської служби України Лідією Гавриловою факти порушень під час організації і проведення Євробачення-2017 на суму 8,6 млн гривень, що можуть призвести до збитків, не відповідають дійсності.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив Павло Грицак, який виконував обов'язки виконавчого продюсера Євробачення-2017 та відповідав за підготовку й проведення міжнародного пісенного конкурсу у Києві.

Як зазначив Грицак, "за даними аналізу офіційного Листа-вимоги Держаудитслужби, що надійшов до ПАТ "НСТУ" 17 жовтня 2017 року, загальна сума фінансових порушень, що може призвести до збитків, становить 348 тисяч гривень або 0,058% від загальної суми, витраченої ПАТ "НСТУ" на проведення в Україні Євробачення-2017. Абсолютно жодної згадки про будь-які порушення що могли призвести, або призвели до збитків на суму 8,6 млн гривень, немає ні у офіційному листі-вимозі з боку ДАСУ до ПАТ "НСТУ", ні у Акті Ревізії ДАСУ".

Грицак також вважає, що "рахувати у грошовому еквіваленті процедурні, незначні недоліки або порушення, які не могли призвести до збитків і взагалі не могли завдати жодної шкоди організації та проведенню Євробачення-2017, у принципі не є коректним, оскільки такі недоліки доцільніше обліковувати саме у кількості процедурних порушень".

За словами виконавчого продюсера конкурсу, "ПАТ "НСТУ" офіційно надано обрунтовані заперечення щодо всіх вищевказаних 85 процедур. Саме тому, ці порушення не вказані Держаудитслужбою у Листі-вимозі, який, у свою чергу, є строгим офіційним документом відповідно до законодавства".

"Причина розміщення на сайті та озвучення на прес-конференції вищезазначеної інформації є незрозумілою для нас, тому команда Євробачення-2017 уже надіслала відповідний лист для надання пояснень та спростування з боку Держаудитслужби. У випадку підтвердження недостовірності вищевказаної інформації, залишаю за собою право вимагати спростування інформації відповідно до законодавства", - наголосив Грицак.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня на брифінгу голова Держаудитслужби Лідія Гаврилова заявила, що Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ), що відповідала за організацію і проведення Євробачення-2017, не вдавалася до системних порушень і зловживань, які б свідчили про розкрадання державних коштів.

"Державною аудиторською службою при проведенні контрольного заходу не було знайдено якихось системних порушень законодавства або зловживань, які б свідчили про розкрадання державних коштів при проведенні пісенного конкурсу. Так, звісно, НСТУ не вдалося уникнути неефективних, незаконних витрат. Про це ми поінформували, в тому числі на офіційному сайті, - ревізією встановлено незаконні та неефективні використання коштів державних ресурсів на суму 8,6 млн гривень. Наприклад, до кошторису конкурсу помилково не було включено 3,4 млн грн, які належать НСТУ, - це доходи від офіційного туроператора за бронювання місць у готелях. Тобто недоотримала НСТУ від товариства "Пілот" 3,4 млн грн. Вже під час ревізії цією компанією було відшкодовано суму 2,1 млн грн на рахунки НСТУ", - сказала Гаврилова.

Решту суми, за її словами, складають кошти внаслідок інших порушень. Зокрема, встановлені факти завищення вартості наданих послуг з прибирання та завантаження-розвантаження технічного обладнання - це товариство "Імпел Гріффін Груп"; факти щодо надання послуг легковими автомобілями із зазначенням завищених обсягів перевезень.

"Це порушення, які завжди можуть бути. Проте ці всі порушення складають суму 8,6 млн грн. Ми розуміємо, що НСТУ вживає всіх заходів, щоб усі компанії, які перевищили вартість, обсяги робіт або послуг, повернули кошти на її рахунки", - зазначила голова Держаудитслужби.

За інформацією НСТУ, 23 жовтня 2017 року заступник директора виконавчого центральної дирекції Грицак завершив свою роботу в ПАТ "НСТУ". Він написав заяву на звільнення за згодою сторін, яку адміністрація задовольнила.

За даними телеканалу,  20 вересня 2017 року у Берліні відбулось робоче засідання організаторів міжнародного пісенного конкурсу Євробачення, де пан Грицак остаточно відзвітував про свою роботу перед Європейською мовною cпілкою та був відзначений подякою.

Читайте також: Євробачення-2017: аудитори не знайшли системних порушень і розкрадань

З 7 червня 2017 року у структурі ПАТ "НСТУ" Павло Грицак опікувався документарним та фінансовим закриттям проекту Євробачення-2017 на посаді заступника директора виконавчого центральної дирекції. Ця посада була утворена для підготовки й проведення Євробачення та після його звільнення буде ліквідована.

За посадою пан Грицак також був членом організаційного комітету пісенного конкурсу.

Європейська мовна спілка була повідомлена про звільнення Павла Грицака за згодою сторін, а відповідно, і втрату ним членства в організаційному комітеті конкурсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-