У Києві відбудеться бенефіс народної артистки України Людмили Смородіної

У Києві відбудеться бенефіс народної артистки України Людмили Смородіної

Укрінформ
Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка запрошує на бенефіс народної артистки України, зірки національної сцени Людмили Смородіної.

Як повідомила Укрінформу завідувач літературно-драматичної частини Наталія Пономаренко, бенефіс відбудеться у п’ятницю, 13 жовтня о 19 годині на Основній сцені театру. 

У вечорі візьмуть участь провідні митці України. Автор ідеї та сценарію – народний артист України Олександр Задніпровський. Режисер-постановник – народний артист України Дмитро Чирипюк.

Творчу діяльність Людмила Смородіна розпочала на сцені театру Франка у 1978 році, одразу після закінчення Київського державного театрального інституту ім. Карпенка-Карого, від роботи до роботи  виявляючи явний хист до гострохарактерних образів: Гелла «Майстер і Маргарита» Михайла Булгакова, Унікум «Санаторійна зона» Миколи Хвильового, Марія Георгіївна «Огненний змій» Любові Яновської.

Серед робіт Смородіної - такі знакові образи, як Гонерілья «Король Лір» Вільяма Шекспіра, Годл «Тев’є-Тевель» за Шолом-Алейхемом,  Донья Беатріса «З коханням не жартують» Педро Кальдерона, Елінор «Я, Генрі II...» Джеймса Голдмена, Емма Гамільтон «Леді і Адмірал» Реттігана, Клея «Езоп» Фігейредо, Анна Андріївна «Ревізор» Гоголя, Ваніна «Житейське море» Івана Карпенка-Карого, Кларк «Кар’єра Артура Уї» Брехта, Хохлакова «Брати Карамазови» Достоєвського. Всі вони стали яскравим підтвердженням всебічного таланту актриси. 

Прекрасні вокальні та пластичні данні дали змогу їй з успіхом виступати у музичних виставах. Це «Енеїда» Івана Котляревського (Венера), «Біла ворона» Геннадія Татарченка та Юрія Рибчинського (Сторічна війна), «Едіт Піаф. Життя в кредит» Ю. Рибчинського (Біла Леді). Справжніх трагедійних висот досягла Смородіна у ролях Марії Стюарт та Єлизавети Тюдор у виставі «Віват, королево!» Роберта Болта, де за короткий відрізок сценічної дії створила два абсолютно полярні, гранично достовірні образи. Роль Стехи у виставі «Назар Стодоля» Т. Шевченка проявила всю зрілість і непересічність таланту Майстрині. Тут поєдналися самовідданість та героїзм української жінки. 

Останні роботи актриси - Мадам Жорж з вистави «Фредерік, або Бульвар злочинів» Шмітта, Аркадіна в «Чайці» Чехова та пані Оргонова з класичної польської комедії Фредро «Дами і гусари», Лотте Галло з «Подорожі Аліси до Швейцарії» Берфуса, Маргарита у «Річарді ІІІ» Шекспіра -  є ще одним яскравим свідченням непересічності таланту Смородіної.

Окрім роботи в театрі, з самого початку діяльності і до сьогодні, Людмила Смородіна плідно й цікаво працює в кіно, на телебаченні. В її творчому доробку ціла галерея своєрідних, різнохарактерних образів, створених у співдружності з провідними українськими кінематографістами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-