Режисер фільму

Режисер фільму "Комісар" прибув до Києва на вечір, присвячений 50-річчю картини

Укрінформ
У київському Домі кіно 3 жовтня відбудеться показ легендарного фільму "Комісар" і творча зустріч з видатним режисером Олександром Аскольдовим, який спеціально приїхав з Москви. Творчий вечір присвячений 50-річчю картини, яка цілих 20 років після її завершення була заборонена до показу.

Про це сказала на прес-конференції народна артистка України, виконавиця однієї з ролей у фільмі Раїса Недашківська.

"Фільм був знятий у 1967 році, його знімали в Цюрупинську і Кам'янці-Подольському. Він пролежав 20 років на полиці як антирадянський. Коли в 1987 році був міжнародний кінофестиваль в Москві, на який приїхали де Ніро, Маркес, Ванесса Редгрейв, вони говорили з Горбачовим про цей фільм. І коли він нарешті вийшов, і в московському Будинку кіно був показ, нас буквально "розстрілювали" камери, а прес-конференція тривала 3 години. Директор фестивалю в Сан-Франциско запросив нас на фестиваль, так почалася подорож фільму по всьому світу, і "Комісар" отримав багато нагород", - підкреслила Раїса Недашківська. 

Актриса відзначила при цьому, що в Росії вона, Ролан Биков і Нонна Мордюкова отримали за цю картину "Ніку", а режисеру не дісталося нічого, і це за фільм, який порівнювали з "Броненосцем "Потьомкіним". За фільм вступалися Ролан Биков і Нонна Мордюкова. Биков говорив, що цей фільм змінює свідомість, а Мордюкова - що вважає "Комісар" основним своїм фільмом і називала Олександра Аскольдова геніальним режисером. 

"Коли фільм поклали на полицю, в поїздках від Товариства "Знання" я, як "Отче наш", читала монологи і розповідала про "Комісара", - сказала Недашківська. 

Вона також нагадала, що Аскольдов провів своє дитинство в Києві, на вулиці Ольгінській. У 1938 році за доносом розстріляли його батька - директора заводу "Більшовик". Маму заарештували, і маленький хлопчик пішов нічним Києвом до друзів, які потім відвезли його до Москви. Там він закінчив Московський держуніверситет, захистив у 1958 року дисертацію по Булгакову, був помічником у міністра культури Катерини Фурцевої, закінчив Вищі режисерські курси. І з благословення Михайла Ромма і Сергія Герасимова на кіностудії ім.Горького почав зйомки фільму "Комісар".

Аскольдов додав, що мама у нього була головою Київського міськвиконкому, з кабінету якого її і забрали.

"Батько воював у громадянську війну, яку я ніколи не обожнював, яка завжди у мене викликала чимало запитань. У громадянській війні немає і не може бути переможців... І "Комісар" - це фільм не лише про євреїв. Це фільм - про все, в першу чергу про трагедію братовбивчої війни. Це фільм-попередження", - сказав режисер.

Він відзначив, що картину робив в неймовірно важких умовах.

"У мене є 7 стенограм 7-ми засідань партбюро студії. Мені ніколи було працювати, ніколи було продихнути. Мене весь час обговорювали. Ролан Биков говорив: ну гаразд, нас райком гнобить, ЦК гнобить, але чому синагога чіпляється, я зрозуміти не можу. А це був 1965-й рік, напередодні 6-денної війни, коли ми розірвали відносини з Ізраїлем...  І обшуки були, і кримінальна справа була, і виключали з партії за цю картину. Мене вислали з Москви. Я поїхав на будівництво - на КамАЗ, що будувався в Татарії, у Набережних Човнах... Життя склалося не дуже щасливо і водночас дуже щасливо. Тому що я зробив те, що я хотів зробити", - наголосив Аскольдов.   

Він додав, що фільм пройшов усіма континентами, у нього чимало європейських призів, він - академік Європейської академії кіно, професор сымох різних університетів, у нього був студентом принц Вільям. 

"Але у фільма немає жодної нагороди нашої країни. На жодному фестивалі в Росії цієї картини не бачили. І я не отримав за цей фільм жодної копійки", - відзначив режисер. 

Відповідаючи на запитання журналістів, він сказав, що у Росії ні про його ювілей - 17 червня цього року Аскольдову виповнилося 85 років, ні про ювілей "Комісара" майже ніхто не згадав. 

"На ювілей у Москві не було жодної реакції. За винятком статті Юрія Норштейна в "Новой газете", - відповів Аскольдов.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-