У Мистецькому Арсеналі відкрився фестиваль молодих художників

У Мистецькому Арсеналі відкрився фестиваль молодих художників

Укрінформ
Перший Фестиваль молодих українських художників відкрився 28 вересня в Мистецькому Арсеналі. Такі фестивалі відбуватимуться регулярно - що два роки, причому щоразу в іншому місті України.

Про це повідомила на прес-конференції, що передувала відкриттю, генеральний директор Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький Арсенал" Олеся Островська-Люта.

"Міністерство культури підтвердить це вже як рішення - що Фестиваль молодих художників має відбуватися що два роки в іншому місті України. Тобто ми починаємо в Києві для старту, щоб задати планку, а через два роки він відбудеться в іншому місті, що дуже корисно, аби не було централізації", - сказала Островська-Люта.

Читайте також: Втрачену 400 років тому картину Рубенса знайшли у Шотландії

Вона наголосила, що цей фестиваль має бути спрямований і на розвиток та підтримку художників, і на розвиток та підтримку молодих українських кураторів.

"Також він має бути спрямований і на розвиток партнерства, тому для нас важливо, що Національний художній музей України підтвердив свою готовність взяти участь - кілька інсталяцій є в художньому музеї, там планується дискусійна програма", - зазначила гендиректор Мистецького арсеналу.  

Островська-Люта також уточнила, що якщо бюджет стандартного проекту в Мистецькому арсеналі складає 1,5 млн грн, то бюджет цього великого проекту становитиме близько 2,5 млн грн. 

"Вперше Міністерство культури стало засновником фестивалю - в частині допомоги реалізації молодим художникам сучасного мистецтва. Вперше ми хочемо переорієнтувати свою увагу і вектор в культурній політиці на розвиток сучасного мистецтва", - підкреслив міністр культури України Євген Нищук.

Він додав, що для Мінкультури є дуже важливо надавати можливість молодим митцям експериментувати, а також підтримати фестиваль, спрямований на розвиток сучасного мистецтва України, фінансово.

Як зазначили куратори - це Марія Ланько, Лізавета Герман та Катерина Філюк, - програма складається з 67 проектів, більшість з них були створені митцями, які мешкають в різних містах України, спеціально для цього фестивалю, що має назву "Сьогодні, що так і не настало".

"Художники, що представлені тут, мають потенціал говорити про сьогоднішній день, якого начебто немає, оскільки він швидкоплинний, ми не можемо до нього безпосередньо доторкнутися, і насправді глибинні процеси визначають його набагато більше, ніж те, що ми бачимо довкруг", - сказала, зокрема, Марія Ланько.

Як додала Катерина Філюк, фестиваль передбачає освітню програму, зокрема спрямовану на підлітків, і кілька кураторських екскурсій, на яких будуть пояснюватися деякі роботи, але до кожної з них є невелика анотація, яка зробить їх більш зрозумілими для широкого кола глядачів.

Фестиваль триватиме до 29 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-