Реймське євангеліє

Реймське євангеліє "повернуть" в Україну - готують видання факсимільної копії

Укрінформ
Національний заповідник "Софія Київська" ініціює видання в Україні факсимільної копії Реймського євангелія - найдавнішої книги часів Київської Русі, що збереглася.

Про це повідомила на прес-конференції генеральний директор заповідника Неля Куковальська.

"В рамках фестивалю "Княжа родина/Regio genus" завдяки благодійним концертам солістки Віденської опери, народної артистки України Вікторії Лук'янець ми збираємо кошти на реліквію, яка знаходиться далеко за межами нашої держави - в муніципальній бібліотеці міста Реймс. Це Реймське євангеліє або Молитовник Анни Ярославни. Це книга з бібліотеки Ярослава Мудрого, яка з його донькою Анною потрапила у Францію, і на ній присягалися всі французькі королі. Ми дуже мріємо зробити факсимільне видання і таким чином повернути цю найдревнішу нашу пам'ятку писемності до нас в Україну", - підкреслила Куковальська.

Вона додала, що випустити книжку планується у видавництві "Горобець", і вже надіслано листа до посла України у Франції з проханням допомогти в отриманні дозволу на випуск цієї книги, яка зберігається у Реймсі. 

Читайте також: Якщо Анна Ярославна - росіянка, то Цезар - румун: соцмережі розсмішила заява Путіна

Один із концертів співачки Вікторії Лук'янець відбувся у Софії Київській 5 липня, другий  буде завтра, 12 липня.

"Для мене цей концерт - дійсно надзвичайний, тому що ще ніколи я не співала цілий концерт - годину - без музичного супроводу. Там був один твір французькою мовою. В цій арії Россіні говориться про те, що "дорожче моя природа рідна всіх палаців у світі". Для мене це дуже символічно. І тому цей твір звучить саме в пам'ять про Анну Ярославну. Але взагалі завтра твори звучатимуть на шести мовах", - розповіла у свою чергу співачка. 

Історик-культуролог, провідний дослідник Софійського собору Надія Нікітенко  підкреслила, що Реймське євангеліє або Євангеліє Анни Ярославни - це велика святиня. 

"Ми навіть не уявляємо, накільки це велика святиня. І не тільки українського, а й французького народів. Коли говорять про історію Франції, то завжди згадують це Євангеліє Анни Ярославни, у всьому світі. Це найдавніша книга часів Київської Русі, яка збереглася. Ми завжди говоримо про Остромирове євангеліє 1056-57 років, а це - перша половина ХІ століття! Ця книга старша. Старші за неї тільки найдавніші графіті на стіні Софійського собору", - наголосила Нікітенко. 

Науковець зазначила, що на сьогодні знайдено 7 тисяч графіті, з них 11 - найдавніших, починаючи від 1018 року. 

"Собор уже стояв, бо вже були фрески і на них виникли графіті. 1019-ий, 1022-ий, 1023-ій - це все різні графіті. Ми вже говоримо про тисячоліття Софійського собору, про те, що він був заснований і практично збудований князем Володимиром і його дружиною візантійською царівною Анною", - сказала Нікітенко. 

Як зазначила Куковальська, найбільші події фестивалю "Княжа родина/Regio genus" плануються на 8-10 вересня. Захід, який проходитиме щороку, порушуватиме тему нашої давньої історії, наших княжих родів. 

"Ми хочемо торкнутися сторінок давньої історії, починаючи зі створення нашої держави - Київської Русі, теперішньої України. Ми хочемо говорити про Володимира Хрестителя, про Анну Порфирородну, про Ярослава Мудрого - про всіх, хто долучився до створення могутньої держави. Це є мета фестивалю", - наголосила генеральний директор Софії Київської.

Фото: Pro Ukraine

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-