У Держкіно пояснили, що не так із серіалом

У Держкіно пояснили, що не так із серіалом "Офіцерські дружини"

Укрінформ
Український телесеріал "Офіцерські дружини", який разом із російським фільмом "Завдання особливої важливості. Операція "Тайфун" рішенням Експертної комісії при Держкіно був заборонений до показу в Україні, взагалі не мав права з'являтися на наших телеекранах.

На цьому наголосив у коментарі кореспондентові Укрінформу перший заступник голови Державного агентства з питань кіно Сергій Неретін.

"Члени Експертної комісії переглянули обидва твори і більшістю голосів ухвалили рішення заборонити їх до показу. Це рішення ми в Держкіно підписали - і відповідно ці прокатні посвідчення вже відкликані. В основному думки експертів збіглися на тому, що фільми створюють позитивний образ органів держбезпеки СРСР та радянського режиму загалом", - сказав Неретін.

Зокрема, він зазначив, що телесеріал "Офіцерські дружини" був вироблений в Україні 2015 року. Саме тоді був ухвалений закон "Про кінематографію" зі змінами, який забороняє в Україні  "розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора і їх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки".

"Тож серіал "Офіцерські дружини" виробництва 2015 року взагалі не мав права бути в ефірі", - підкреслив Неретін. 

Він зазначив, що, ймовірно, прокатне посвідчення теж було видане в 2015 році. "Але на той час існувала інша Експертна комісія, і її склад не вбачив на той момент у фільмі нічого поганого. Новий склад після звернення Нацради заборонив фільм, і відповідно до ухваленого нами вчора рішення він не може демонструватися в Україні", - сказав перший заступник голови Держкіно.

Читайте також: Держкіно заборонило український серіал "Офіцерські дружини" та російський фільм

Як повідомляв Укрінформ, у відповідь на звернення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням розглянути на засіданні Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів, що діє при Держкіно, питання про дотримання/порушення чинного законодавства України у демонструванні т/с "Офіцерські дружини" (Україна, 2015, режисер Д.Петрунь) і т/ф "Завдання особливої важливості. Операція "Тайфун" (Росія, 2013, режисер П.Амєлін) Експертна комісія вирішила анулювати прокатні посвідчення на право розповсюдження і демонстрування та скасувати державну реєстрацію цих творів як таких, що містять порушення чинного законодавства, а саме ст. 15-1 Закону України "Про кінематографію".

Телесеріал "Офіцерські дружини" виробництва Star Media виходив на телеканалі "Україна". Серіал "Завдання особливої важливості. Операція "Тайфун" - на каналі "Інтер". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-