На кінофестивалі у Карлових Варах покажуть чотири українські фільми

На кінофестивалі у Карлових Варах покажуть чотири українські фільми

Укрінформ
Українські фільми "Межа" та "Стрімголов", створені за підтримки Держкіно, покажуть в офіційній конкурсній програмі 52-го Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах (Чехія).

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив міністр культури Євген Нищук.

"Для нас цей фестиваль - це можливість зімпульсувати ширшу співпрацю в культурній сфері. Цей майданчик і участь наших фільмів дали можливість мати офіційну зустріч у Карлових Варах з моїми колегами з Чехії і з Словаччини. Тобто два міністри, які приїдуть в той час на фестиваль, де ми будемо обговорювати як подальшу співпрацю в сфері кінематографії, так і в цілому в частині культурного співробітництва. Тому для мене це подвійна місія, і дуже важливо, що ми будемо обговорювати і цілий спектр культурних питань, культурного співробітництва і промоції України в Європі", - сказав Нищук.  

Він наголосив, що кінофестиваль у Карлових Варах є одним із найпрестижніших кінофорумів у Європі, і участь українських фільмів у ньому дуже важлива. 

За словами міністра, обидві стрічки створені в копродукції з іншими країнами. "Велика частка - і фінансова, і творча - є саме з боку Української держави", - зауважив Нищук

Міністр також наголосив, що для України дуже важливо, щоб вітчизняні фільми були системно представлені на світовій арені. "Ви знаєте, що у нас набирає обертів відродження українського кінематографу, воно є пріоритетним і для нас, для уряду, і для кінематографістів, тому що кіно - це те, що виховує суспільство, те, що примирює, те, що добре може показати Україну. Ви знаєте, що цього року у нас виділено півмільярда на виробництво українського кіно", - сказав Нищук.

У свою чергу голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко зазначив, що цьогоріч на Карловарському міжнародному кінофестивалі, який пройде з 30 червня по 8 липня, Україна буде представлена в конкурсних програмах та в професійних секціях індустріальної платформи.

Зокрема, українсько-словацький фільм «Межа» режисера Петера Беб'яка представлений у головній конкурсній програмі фестивалю, а стрічка «Стрімголов» режисера Марини Степанської - у конкурсній програмі «Із Заходу на Схід». Обидві роботи створені за підтримки Держкіно України.

В основу сценарію кримінального трилера «Межа» лягла реальна історія, що сталася у словацько-українському прикордонні влітку 2007 року. Вона показана через призму сімей, причетних до організованої злочинності. Зйомки картини проходили на території України, Словаччини та Чехії. У головних ролях знялися відомі українські актори Римма Зюбіна і Станіслав Боклан, а також Олександр Піскунов, Володимир Геляс, Макар Тихомиров та інші. Зайняті також словацькі актори Емілія Вашаріова, Томаш Масталір, Крістіна Канатова, Євген Лібезнюк, Андрей Хрек, Мілан Мікульчик та інші.

Проект фільму «Стрімголов» є одним із переможців Восьмого конкурсного відбору Держкіно. Фільм розповідає про молодих людей, які намагаються зробити складний вибір в умовах непростого часу. Антон - музикант-вундеркінд, котрий не впорався з покладеними на нього сподіваннями, повертається додому після навчання в Швейцарії і лікування від алкогольної залежності. Катя - дівчина, яка винаймає кімнату на Троєщині і шукає себе. Стрічка розповідає, як випадкова зустріч може змінити все.

Крім того, на кінофестивалі буде представлено повнометражну ігрову кінокартину "Вулкан" українського режисера Романа Бондарчука, а також підтриману державою дебютну ігрову стрічку Мантаса Кведаравічюса "Стасіс". 

"Цього року на фестивалі наших фільмів значно більше, що свідчить про зростаючий потенціал нашого кінематографу. Фестиваль - це можливість продемонструвати досягнення нашої культури і кіноіндустрії. Ми ставимо мету - відкрити Україну для світу, показати наші можливості та запросити до співпраці", - сказав Іллєнко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-